Voedselbank krijgt minder voedsel binnen door hamsteraars

Oosterwolde – De lege schappen in de supermarkten hebben directe gevolgen voor de voedselbank in Oosterwolde. Zij ontvangen van distributiecentra en supermarkten minder voedsel om uit te keren aan cliënten.

Vooral vlees, brood en verse producten als groenten worden in veel mindere mate aangeboden aan de voedselbank. ‘Wij hebben momenteel nog genoeg, maar we spreken wel onze ingevroren voorraden aan’, laat Grietzen Kunnen van de voedselbank weten. Hij geeft aan dat er voorafgaand aan de coronacrisis een flinke buffer is opgebouwd. ‘Het aantal vriezers was goed gevuld, maar ook deze voorraad is niet oneindig. Ik verwacht dat we de komende één tot twee weken wel voldoende primair voedsel hebben voor de hulpbehoevenden. Daarna wordt het lastig.’

Overheid

Over een oplossing voor de weken daarna denkt de voedselbank na. ‘Het heeft directe gevolgen voor deze kwetsbare groep. Zij kunnen niet even snel naar de supermarkt om wat te halen. We moeten goed kijken hoe we dit de komende tijd gaan aanpakken.’ Als mogelijkheid noemt hij het aankloppen bij de overheid. ‘Dat is nog niet gedaan, maar er is een scenario denkbaar dat er vanuit het hoofdfiliaal in Houten om steun gevraagd wordt. Te denken valt aan voedselbonnen die aan cliënten uitgekeerd worden, zodat ze daarmee naar de supermarkt kunnen.’

Kwetsbare groep

De voedselbank in Oosterwolde hanteert een uitleverprotocol. ‘Wij dragen hier nog geen mondkapjes, maar wel houden wel minimaal 1,5 meter afstand van de cliënten.’ Kunnen doelt op de kwetsbare groep. Het is niet alleen veilig voor de cliënt, tussen de groep vrijwilligers begeven zich diverse mensen die onder de risicogroep vallen. Gonny Haveman, coördinator bij de voedselbank in Oosterwolde daarover: ‘We doen de uitgifte met een verkleind team, zodat we op veilige afstand kunnen werken. Mocht er van een team iemand uitvallen, hebben we mankracht achter de hand.’ Normaal gebeurt een uitgifte met ongeveer twaalf personen, nu wordt dat gedaan met vier vrijwilligers.

Heel kalm

De cliënten van de voedselbank raken niet in paniek door de ontstane situatie. ‘Integendeel’, reageert Haveman. ‘Iedereen is heel kalm, wel worden er veel vragen gesteld over mogelijke scenario’s.’ Vooralsnog redt de voedselbank in Oosterwolde zich. Daarnaast zijn in diverse supermarkten in de regio initiatieven opgestart, waarbij klanten voedsel kunnen doneren. ‘Daar zijn we erg blij mee. Ook kregen wij al diverse financiële donaties, zodat we verse groenten en fruit kunnen aanschaffen.’ De openingstijden tijdens de uitgiften werden verruimd, zodat niet iedereen tegelijk langs hoeft te komen.

Een lege diepvries is maandag weer deels aangevuld. De Lionsclub van Ooststellingwerf kocht 245 diepvrieskippen over van een bedrijf dat er door de coronacrisis mee in de maag zat. Alle 245 stuks werden aan de voedselbank geschonken.

Een particulier of bedrijf dat de voedselbank wil steunen, neemt contact op via: info@voedselbankooststellingwerf.nl.