Huisartsen starten hoestpoli in Oosterwolde

Oosterwolde – De huisartsen van Ooststellingwerf zijn vanwege het coronavirus woensdag gezamenlijk met een hoestpolikliniek gestart in Oosterwolde. Deze polikliniek is alleen bedoeld voor mensen met ernstige hoestklachten en mag alleen bezocht worden na een doorverwijzing van de huisarts.

De speciaal ingerichte polikliniek is gevestigd in het oude gebouw van Rikkingahof van Zorggroep Liante. Het betreft een afgesloten deel van het woonzorgcentrum. Deze maatregelen en voorschriften worden genomen om elke vorm van besmetting te voorkomen. Er is dus voor mensen die in de omgeving van de hoestpoli wonen geen enkel extra gevaar op besmetting vanwege de poli.

Advies

‘Inwoners van de gemeente dienen bij hoestklachten altijd met hun eigen huisarts te bellen. Pas na een telefonisch consult kunnen zijn worden doorverwezen naar de hoestpoli’, vertelt huisarts Jacob Bruins uit Appelscha namens de huisartsen in Ooststellingwerf. De mensen die er komen hebben luchtwegklachten, hoesten en hebben koorts. Dit kunnen reguliere griepklachten zijn, maar in de hoestpoli wordt bekeken hoe ernstig de klachten zijn. De huisarts in de poli geeft vervolgens een passend advies. Het kan zijn dat iemand met adviezen of medicatie naar huis teruggestuurd wordt, maar het kan ook zijn dat iemand naar een ziekenhuis moet. ‘De patiënt wordt ontvangen door een huisarts in beschermende kleding, inclusief handschoenen, een veiligheidsbril en een mondkapje. De huisartsen rouleren de diensten in de hoestpoli gedurende de week.’

Wachten in auto

Niemand kan de hoestpoli zomaar naar binnen. ‘Patiënten die zijn doorverwezen moeten buiten in de auto wachten. Pas als zij gebeld worden, mogen zij naar binnen’, onderstreept Bruins. ‘We plannen de afspraken zeer ruim in, zodat we voor iedereen ruim de tijd hebben.’ De patiënten komen elkaar niet tegen en er wordt voorkomen dat er wachttijden ontstaan. Na een doorverwijzing krijgen de patiënten een adres en een plattegrond met daarop de locatie van de hoestpoli.

De huisartsenpraktijken in de gemeente zijn alleen nog open voor spoedgevallen.