Boek verhalencentrum aan Boerestreek kan dicht

Appelscha - Het beoogde verhalencentrum aan de Boerestreek in Appelscha lijkt er niet te komen.

De gemeente heeft de Dutch Experience Group BV laten weten dat de exclusiviteit voor de ontwikkeling van het centrum door tijdsverloop is beëindigd en niet wordt verlengd.

Hotel

Eind 2018 gaf de gemeente de Dutch Experience Group het recht om aan de Boerestreek plannen te ontwikkelen voor het vestigen van het Noord-Nederlands Verhalen Centrum (NNVC). Het centrum zou in het pand komen waar eerder onder meer het Kookmuseum was gevestigd. De initiatiefnemer kreeg een jaar de tijd de plannen vorm te geven. Er zou een hotel ‘voor het hogere segment’ aan worden gekoppeld. Voormalig wethouder Jouke Jongsma zag de komst van een Verhalencentrum gekoppeld aan een hotel wel zitten. Hij verwachtte in maart 2019 dat er binnen drie maanden meer duidelijkheid kwam. De gemeente zou volgens Jongsma alleen een faciliterende rol spelen.

Geen concrete plannen

In deze periode is de beoogde ontwikkeling niet tot bloei gekomen en heeft Dutch Experience Group zich niet met concrete plannen bij de gemeente gemeld. De termijn van een jaar is inmiddels ruimschoots verstreken. De gemeente wil het perceel nu anders inzetten. Volgens de gemeente biedt het perceel veel potentie. Er wordt onderzoek gedaan naar een andere invulling van het stuk grond.

Eigentijds

In het Noord-Nederlands Verhalencentrum zouden verhalen van het hele Noorden van Nederland worden verteld, zoals over het hoge land van Groningen, de geschiedenis van de Weerribben en van de Wadden. Ook het verhaal over de Maatschappij van Weldadigheid paste in dat rijtje. Appelscha ligt tussen de strafkolonie Veenhuizen en het gebied van de Maatschappij in Frederiksoord en Willemsoord. Alles moest op een eigentijdse manier worden verteld. Een boek, waarin filmpjes worden afgespeeld op elke bladzijde, was één van de ideeën die in het eigentijdse centrum moesten komen. De filmpjes moesten een jong publiek enthousiasmeren. Het verhalencentrum had het startpunt voor verschillende natuur-, cultuur- en andere dagtripjes moeten worden.