Burgers, scholen en bedrijven helpen Friese ziekenhuizen aan mondmaskers

DRACHTEN Bedrijven, scholen, winkeliers, scheepswerven, laboratoria en particulieren hebben vrijdagavond honderden mondkapjes ingeleverd bij de vier Friese ziekenhuizen.

Ze reageerden op een oproep van Inkoopsamenwerking Friese Ziekenhuizen om mondmaskers van FFP1- en FFP2-kwaliteit in te leveren. ,,We kunnen dit weekeinde vooruit’’, meldt woordvoerder Klaas Wijma zaterdagochtend. Ook dankzij de eigen inkoopkanalen. ,,Maar blijf ze alsjeblieft inleveren, want we moeten buffers vormen. Er is gewoon heel veel beschermingsmateriaal nodig.’’

De nood in de Friese ziekenhuizen werd vrijdag acuut hoog doordat ‘s middags plotseling de komst werd aangekondigd van twaalf (corona)patiënten uit overbelaste ziekenhuizen in Noord-Brabant naar Nij Smellinghe in Drachten. De Brabantse ziekenhuizen gaven geen materiaal mee.

144 kapjes

,,Om een indruk te geven: per coronapatiënt op de intensive care zijn 6 mondkapjes per uur nodig. Dat zijn er 144 per dag.’’ De ziekenhuizen nemen de materialen via de goederenafdelingen in ontvangst. Daarna worden ze bekeken op geschiktheid.

Landelijk zijn veel partijen in actie geschoten om de tekorten aan te zuiveren. Nogal wat bedrijven spreken hun Chinese handelscontacten aan. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het OLV Gasthuis in Amsterdam hebben eigen productielijnen opgestart. Wereldwijd schieten de prijzen omhoog. Vaak tot woekerhoogte. Lees meer op lc.nl