De Scheper staat op zijn sokkel in Appelscha

Appelscha - Vrijwilligers van de Historische Vereniging van Appelscha en omstreken (HVA) hebben het standbeeld van De Scheper een plekje op een sokkel gegeven aan de Maurits van Eppelaan in het dorp.

De sokkel bevat onder meer de originele steen waarop de letters De Scheper staan geschreven. Jan Wolters schilderde de letters erop, zoals ze er vroeger ook op stonden.
 
Het was een flinke steen, ondervond de groep. 'De zware keien op de juiste plek krijgen was nog wel het meest ingewikkelde', laat Geert Veen van de HVA weten. Hij maakte het beeld alvorens de plaatsing schoon. Het beeld van De Scheper, ofwel schaapsherder, stond jarenlang in de tuin van de Rabobank, toen het bedrijf nog aan de Bruggelaan in Appelscha gevestigd was. Toen het Rabo-filiaal verhuisde naar de Van Emstweg, kreeg het standbeeld een plek in de tuin van de eigenaar. Zij verhuisden naar Drenthe, waarna het herdertje aan de historische club geschonken werd.
 
Maandag werd begonnen met de opbouw van het geheel. Eerst een pilaar, daarna werden de keien er omheen aan elkaar gemetseld. Wat de HVA, om het geheel voor een leek nog interessanter te maken, toevoegde aan het standbeeld, is een tijdcapsule. De sokkel is om een pvc-buisje vol informatie heen gebouwd. In de beschrijving staat onder meer de historie van De Scheper. Wie hij is en waarom hij juist daar staat. Het beeld werd gedurende de tijd dat hij langer in Appelscha stond, met regelmaat Maurits van Eppe genoemd, omdat de inwoners van Appelscha het beeld op de van origine schaapsherder uit Appelscha vonden lijken. Vandaar ook dat besloten werd om De Scheper aan de desbetreffende straat te plaatsen. 
 
Iemand die besluit om het beeld over honderd jaar weg te halen, leest in een briefje in de tijdcapsule dat Maurits van Eppe in oktober 1913 kwam te overlijden en dat, als een soort noaberplicht, twee buurtgenoten de aangifte van overlijden moesten ondertekenen. Laat één van die ondertekenaars nou net Liekele Stoker zijn, de grootvader van Liekele Stoker, die meehielp om het beeld op de sokkel te plaatsen.
 
De sokkel was dinsdag klaar. Woensdag werd De Scheper erop geplaatst.