Jongeren planten bomen in Nationaal Park

Boschoord - De Junior Rangers van het Drents-Friese Wold hebben op zaterdagochtend ongeveer 60 bomen geplant in een gebied van Staatsbosbeheer.

Op een aantal plekken zijn groepen fijnsparren dood gegaan. De fijnspar hoort volgens het Nationaal Park eigenlijk niet thuis in dit gebied, onder andere omdat de grond veel te voedselarm is. ‘De volwassen bomen raken verzwakt en dan ziet het kevertje de ‘letterzetter’ zijn kans schoon. Dit kevertje kruipt onder de schors en legt hier zijn eitjes. Uiteindelijk zal de boom hierdoor sterven.’

Op deze kale plekken in het veld zijn zaterdag door de jongeren nu 50 lindebomen en een heel aantal eiken in de grond gezet. ‘Zowel de linde als de eik zijn bomen die hier in Nederland van oudsher thuis horen. Juist omdat het inheemse bomen zijn hebben veel insecten en ook andere dieren hier veel baat bij.’

Junior Rangers zijn jongeren tussen de 12 en 18 jaar die verbonden zijn aan een Nationaal Park. Een soort hulp-boswachters. Ze houden van de natuur en willen daar graag samen met leeftijdsgenoten van alles over opsteken en houden ervan de handen uit de mouwen steken. 

Eén zaterdagochtend in de maand komen we bij elkaar.  En een keer in  het seizoen hebben we een kampweekend. Zowel in het Nationaal Park Drents-Friese Wold als in het Nationaal Park Dwingelderveld een Junior Ranger-groep actief.