Corona in Friesland - 12 maart | Vier nieuwe besmettingen, evenementen afgelast

FRIESLAND - Vandaag kwamen er in Friesland vier bevestigde coronabesmettingen bij. Het totaalaantal staat nu op zeven. Het was ook een dag die gekenmerkt werd door afgelastingen. In dit artikel een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen van donderdag 12 maart.

Wie verkouden is, moet thuis blijven. Grote evenementen worden afgelast, ook musea en concertzalen gaan voorlopig dicht, en mensen moeten zoveel mogelijk thuis werken. Met voor Nederland ongekend ingrijpende maatregelen probeert het kabinet verdere verspreiding van het gevreesde coronavirus te beperken. Nu indamming te lastig is geworden, gaat de bestrijding een nieuwe fase in. Scholen blijven wel open.

De autoriteiten probeerden de uitbraak in Nederland eerst ‘klein’ te houden met gerichte regionale maatregelen. Sinds maandag kwam daarbovenop nog het landelijke advies om geen handen meer te geven. Daarna ging het snel slechter, riep de WHO het virus uit tot pandemie, voerde Trump een inreisverbod voor Europeanen in en schrapte veel organisaties en sportclubs tal van evenementen zelf alvast.

In dit liveblog op lc.nl de ontwikkelingen rond de uitbraak van het virus.

Vier nieuwe besmettingen in Friesland

GGD Fryslân maakt tweemaal daags - om 11.00 en 16.00 uur - nieuwe coronagevallen bekend. Woensdagochtend waren dat er drie: de 32-jarige Pytrik Hiemstra uit Leeuwarden en twee mannen uit Terkaple en Sneek.

Lees ook LC+ | Coronapatiënt in thuisisolatie: ‘Ik loop als bambi op en neer’

Om 16.00 uur maakte de GGD bekend dat ook een veertiger uit Balk besmet is met het virus. Hij ligt in isolatie in het ziekenhuis van Sneek en is aan de betere hand. Zijn gezin blijft uit voorzorg in thuisisolatie.

Niet bevestigd door de GGD is de besmetting van een vrouw in Terkaple, het gaat om de echtgenote van de man van wie de besmetting ‘s ochtends bekend werd gemaakt. Het echtpaar heeft de besmetting zelf gedeeld in het dorp.

Virus opgelopen in Oostenrijk

De besmette man uit Terkaple (47) heeft het virus volgens gemeente De Fryske Marren tijdens wintersport in Oostenrijk opgelopen. Hij kwam daar in contact met iemand die het virus droeg. De man is inmiddels klachtenvrij en door de GGD getest toen hij al herstellende was.

Hij werkte ook toen hij milde klachten had. ,,Daarom worden de mensen met wie hij daar in contact is geweest onderzocht door GGD Fryslân’‘, schrijft de gemeente. ,,Zijn vrouw heeft zeer milde klachten en blijft net als haar man thuis. Hun uitwonende kinderen hebben geen fysiek contact met hen gehad en maken om deze reden geen deel uit van het contactonderzoek.’‘

Sneker gezin in thuisisolatie

De Sneker, een veertiger, verblijft met zijn gezin in thuisisolatie. Hij heeft milde klachten. Hij is in contact geweest met een patiënt ,,die een relatie heeft met de provincie Brabant’‘, schrijft de gemeente Súdwest-Fryslân. Zijn vrouw heeft milde klachten en blijft ook thuis. Hun twee kinderen, schoolgaand bij Nordwin Collega en Friese Poort, hebben geen klachten maar blijven uit voorzorg thuis.

De GGD heeft contact gehad met de scholen. Maar omdat zij niet ziek zijn geweest en geen verschijnselen hebben, lopen personeel en de leerlingen van de scholen geen risico.

Ziekenhuismedewerkers niet gerust

Een toenemend aantal ziekenhuismedewerkers voelt zich niet meer helemaal veilig op het werk door de uitbraak van het coronavirus. In een peiling van vakbond FNV onder 1800 mensen uit de sector antwoordt 51 procent ‘ja’ op de vraag ‘Voel jij je veilig op je werk?’ Van de ondervraagden herkende 35 procent zich in het antwoord: ‘Enigszins, er komen steeds meer besmettingen bij en er is eigenlijk nog best weinig bekend over het coronavirus.’

Een kleine minderheid van 6 procent zegt onomwonden zich niet veilig te voelen. Als reden geven zij op dat ze de voorzorgsmaatregelen onvoldoende vinden, dat er te weinig beschermingsmateriaal is of dat ze de situatie onvoorspelbaar vinden. Twee op de vijf zegt dat de werkdruk is toegenomen door het virus.

‘Kunnen niet iedereen thuis laten blijven’

Noorderbreedte, met zo’n vijftien zorglocaties in Friesland, volgt het advies waarmee de stuurgroep Infectiepreventie Friesland woensdag kwam (verkouden zorgmedewerkers moeten thuis blijven), niet volledig op. ,,Simpelweg, omdat onze cliënten afhankelijk zijn van de zorg die ze ontvangen”, legt interim-bestuurder Henri Janssen uit. ,,We kunnen niet iedereen die een verkoudheid heeft zomaar thuis laten blijven. Als we dat doen, dan loopt onze dagelijkse zorg voor onze cliënten in gevaar.”

Noorderbreedte heeft de medewerkers verder dringend verzocht het bezoeken van risicogebieden voor werk en privé te vermijden. ,,We moeten allemaal onze verantwoordelijkheid nemen’‘‘, zegt Janssen. ,,Medewerkers die de afgelopen twee weken contact hebben gehad met iemand met het coronavirus of in het risicogebied zijn geweest en klachten hebben, kunnen om die reden ook niet aan het werk tot duidelijk is dat het veilig is.’‘

Alle evenementen van Noorderbreedte zijn wel afgelast. Dat geldt voor open dagen tijdens de Week van Zorg en Welzijn, van 16 tot en met 21 maart. Ook de Noorderbreedte-dagen gaan niet door.

Frisian Flag

Het coronavirus leidt ertoe dat veel organisaties hun geplande evenementen opschorten of afgelasten. De grote luchtmachtoefening Frisian Flag springt het meest in het oog. Die stond gepland voor de periode 23 maart tot en met 3 april, maar is afgelast.

Voor het eerst zou ook de Nederlandse marine meedoen aan Frisian Flag, met de Zr. Ms. Evertsen. Dit luchtverdedigings- en commandofregat staat onder commando van Sjoerd Feenstra uit Sneek.

Het was de bedoeling dat de Evertsen ging optrekken en samenwerken met het Franse vliegdekschip Charles de Gaulle en veel andere buitenlandse schepen, onder meer uit Spanje, Duitsland en België.

Tijdens Frisian Flag zou tweemaal per dag worden gevlogen met 45 tot 50 toestellen van de deelnemende luchtmachten. Vliegbasis Leeuwarden is altijd de organiserende basis van de grote oefening.

NLdoet

De landelijke vrijwilligersactie NLdoet gaat ook niet door. Het Oranje Fonds riep organisaties op hun klussen uit te stellen. In de provincie zouden op verschillende plekken activiteiten plaatsvinden.

Onder andere Alliade heeft al besloten alle activiteiten te annuleren. Op Schiermonnikoog stond een grote strandschoonmaakactie gepland, met 270 vrijwilligers. Die is ook afgelast. ,,We willen ook geen onrust op het eiland zaaien’‘, aldus Cynthia Borras van Natuurmonumenten.

Er komt geen nieuwe landelijke datum voor deze zestiende editie van het vrijwilligersevenement. ,,Met pijn in ons hart geven we dit advies. NLdoet is immers een feest van sociale verbinding. Maar er is niks belangrijker dan gezondheid’’, zegt waarnemend directeur Marc van Hal.

Sportwedstrijden gaan niet door

Het seizoen voor de ijshockeyers van UNIS Flyers is voorbij. Vanwege het coronavirus zijn de halve finale en finale in de Beneleague definitief gecanceld. Flyers zou zaterdagavond in Thialf Devils Nijmegen ontvangen in de eerste wedstrijd van een best-of-three. Zondagmiddag was de return van deze halve finale in Gelderland gepland.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus vindt het bestuur van de Beneleague het onverantwoordelijk het seizoen af te maken. Omdat de ijsbanen in Nederland per 1 april dicht gaan en er geen uitzicht is wanneer er wel weer gespeeld kan worden, heeft de Beneleague besloten dit seizoen officieel te beëindigen. Ook in België wordt al het ijshockey gestopt.

De wedstrijd van SC Heerenveen tegen Willem 2 was al afgelast maar ook die van Cambuur vrijdagavond tegen NAC Breda gaat niet door.