NiekHoort
Door Niek van der Oord

Column: Coronavirus houdt veel mensen bezig

Het lijkt slechts een kwestie van tijd of het coronavirus duikt ook op in de Stellingwerven. Bent u er bang voor?

In december vorig jaar startte in de regio Wuhan in China de uitbraak van een nieuw coronavirus, dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Nu amper drie maanden later is het gevreesde virus reeds in ons land en sinds dinsdag in Friesland. Het duurt vast niet lang of de Stellingwerven krijgen er ook mee te maken.

Het houdt de mensen bezig

In elk geval houdt het de mensen wel bezig. En niet alleen omdat voor de (eigen) gezondheid wordt gevreesd. Vertegenwoordigers van politie, Openbaar Ministerie en de gemeente hebben er reeds over gesproken. Maar omdat niemand weet óf en wanneer het virus hier opduikt, kunnen er nog weinig concrete afspraken worden gemaakt. Bij diverse instanties zijn wel extra voorzorgsmaatregelen getroffen.

Zo staat er bij de ingangen van onder zorggroep Liante vallende verpleeghuizen speciale gel en worden bezoekers vriendelijk gevraagd voor het betreden van het gebouw de handen te desinfecteren. Scholen hebben nauw contact met de GGD en geven voorlichting over hygiëne. Vaak en goed handenwassen met zeep, geen handen schudden, hoesten en niezen in je elleboog en snuiten in papieren zakdoekjes zijn de meest gehoorde tips.

Hemd is altijd nader dan de rok

Als het coronavirus doorgaat in dit tempo krijgt de economie een gevoelige tik. De media zijn er dag en nacht mee bezig. In verhouding sterven er op de wereld dagelijks veel meer mensen van honger of dorst, maar voor hongerlijden in verre landen is over het algemeen amper aandacht. Het hemd is nu eenmaal altijd nader dan de rok. Honger en uitputting komt in het rijke westen niet voor; het coronavirus wèl.

Voor organisaties van evenementen zijn het ook spannende tijden. Velen kijken natuurlijk uit naar het Songfestival, het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische spelen, maar ook op lokaal niveau gebeurt er het komende halfjaar van alles. Neem bijvoorbeeld de viering van 75 jaar bevrijding. Vrijwilligers zijn daar in diverse Stellingwerfse dorpen al tijden druk mee en hebben kosten gemaakt.

Wie draait voor de kosten op?

Wat nu als corona z’n klauwen verder uitslaat en dit soort festiviteiten noodgedwongen worden geschrapt? Wie draait dan voor de kosten op? Het is logisch dat de prioriteit ligt bij de gezondheidsaspecten, maar ik hoop dat er ook op onze schaal aandacht is voor andere negatieve aspecten die organisaties pijn in de buik kunnen bezorgen. Maar gelukkig zijn we hier nog steeds corona-vrij. Hopelijk verdwijnt het virus elders net zo snel als het is opgerukt.