Energierekening omlaag in 2020

Aangeboden door: hoyhoy.nl

De energierekening is voor veel Oosterwolders een hoge kostenpost. Gelukkig lijkt het erop dat de energierekening, in tegenstelling tot voorgaande jaren, zal dalen. Dat komt omdat het belastingdeel op de energierekening lager is dan in 2019. Gemiddeld gaan huishoudens er 70 euro op vooruit.

Gas duurder, stroom goedkoper

Nederlandse huishoudens moeten in uiterlijk 2050 van het aardgas af zijn. De gaskraan in Groningen wordt langzaam dicht gedraaid. Om het minder aantrekkelijk te maken om aardgas te gebruiken, zal de belasting op gas geleidelijk hoger worden. Op 1 januari 2020 is het tarief voor aardgas gestegen met 3,99 cent per m3. De komende zes jaren komt hier nog 1 cent per m3 per jaar bij. De belasting op elektriciteit is omlaag gegaan. Het tarief voor elektriciteit is per 1 januari gedaald met 0,09 cent per kWh. Dit tarief daalt de komende jaren verder. Met deze maatregelen hoopt de overheid dat Nederlandse huishoudens vrijwillig afscheid nemen van hun gasaansluiting. 

Huishoudens betalen minder energiebelasting

Per elektriciteitsaansluiting geldt een belastingvermindering. Bewoners krijgen deze belastingvermindering omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Dit bedrag is met € 178,14 verhoogd, van € 257,54 (€ 311,62 inclusief btw) naar € 435,68 (€ 527,17 inclusief btw). Hierdoor betalen mensen dus minder energiebelasting. Daarnaast zijn bedrijven meer gaan bijdragen aan de Opslag Duurzame Energie (ODE). Dit is een heffing die is ingevoerd om de investering in duurzame energie te stimuleren. Vanaf dit jaar is de bijdrage van bedrijven twee derde in plaats van de helft en daalt daarmee ook die van huishoudens. 

Netbeheerkosten gaan in de toekomst stijgen

Ondanks de meevaller dit jaar ziet het er naar uit dat de energierekening vanaf volgend jaar weer zal gaan stijgen. Volgens Vereniging Eigen Huis zal de rekening in 2022 ongeveer 60 euro per huishouden hoger zijn dan nu. Dat komt omdat de netbeheerkosten omhoog gaan. De energierekening bestaat voor 20 procent uit netbeheerkosten. Deze kosten worden hoger omdat de netbeheerders de komende jaren veel investeringen moeten doen. Van deze investeringen is 80 procent het gevolg van het (nieuwe) energiebeleid en de energietransitie. 

Duurzamer wonen en energie vergelijken

Aangezien het steeds duurder wordt om aardgas te gebruiken, is het verstandig om de woning te verduurzamen. Op deze manier zal de energierekening een stuk lager worden. Daarnaast dragen bewoners zo een steentje bij aan een beter klimaat, omdat er minder CO2 wordt uitgestoten. Woningeigenaren die willen investeren in energiebesparende maatregelen, kunnen het beste beginnen bij het isoleren van hun woning. Op deze manier hoeft er minder energie verbruikt te worden om de woning aangenaam te houden. Vooral spouwmuurisolatie heeft een hoog rendement. Deze investering is al binnen vier jaar terugverdiend en het levert een besparing op tot wel 45 procent. Voor de mensen die liever geen geld willen investeren, is het ook mogelijk om geld te besparen. Door middel van energie vergelijken kunnen zij overstappen naar een andere, goedkopere (groene) aanbieder.