Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Backontrack

Eelko is #backontrack, maar is hij daarmee ook ‘on the right track’?

Het televisieprogramma ‘#Backontrack’ laat zien hoe docent Eelko door een motorongeluk blijvend getekend is. De documentaire toont dat het ongeval hem niet alleen lichamelijk maar ook mentaal beperkingen heeft opgelegd. Hij functioneert als echtgenoot en als vader niet hetzelfde als vóór zijn ongeval. Maar Eelko ging de strijd aan om te leren omgaan met zijn beperkingen.

Nadat hij de uitdaging van de triatlon op IJsland was aangegaan en de finish had gehaald, zei hij onder meer: “Ik heb wel het idee dat Sarah nu weer meer de oude Eelko terug heeft”. Met veel inspanning kwam Eelko zo gezegd weer ‘backontrack’, terug op de rails.
Ik vond het ontroerend en inspirerend om dit te zien. Eelko is voor een groot deel weer ‘de oude’ geworden. Maar hoe weet je nu of het spoor waar je eerder op zat en waar je naar terug wilt, het goede spoor is? Eelko wilde graag zijn ‘oude ik’ van vóór zijn motorongeluk terug vinden. Heel begrijpelijk, maar wat nu als het ongeluk hem toch fataal zou zijn geworden? Je moet er niet aan denken!
Maar zou het spoor waarop hij zat hem dan hebben geleid naar het eeuwige leven met God de Vader? De bijbel laat ons zien dat ons probleem nu juist zit in ons ‘oude ik’. Die is namelijk egoïstisch. Doordat we in eerste instantie altijd aan onszelf denken, doen we verkeerde dingen. Dat maakt ons ongeschikt voor dat eeuwige leven. We moeten dus juist af van die ‘oude ik’! En er is er maar één die daarvoor kan zorgen en dat is Jezus Christus, Gods Zoon. Hij heeft al jouw en mijn rottigheid gedragen aan het kruis en daar afgerekend met…. Juist ja, ons ‘oude ik’! Dit is Zijn cadeau aan jou en het is vooral de vraag of je dit wilt aanpakken. Dat kan door Jezus om vergeving te vragen en Hem te aanvaarden als de redder van je leven. Alleen dan ontvang je een leven dat wél geschikt is voor dat eeuwige leven. Dan ga je van #backontrack naar #tobeontherighttrack!

Jelte Jongsma, Evangelische Gemeente Oosterwolde