Opnieuw banen voor gevangenen Veenhuizen (mits ze zich goed blijven gedragen)

Twaalf gedetineerden van gevangenis Norgerhaven in Veenhuizen maken - mits ze zich goed blijven gedragen - na hun straf kans op een baan bij één van de sponsoren van FC Emmen.

Dat kan dankzij het project Naoberschap Inside van FC Emmen.

Twee van hen tekenden woensdagavond een voorlopig arbeidscontract bij glasvezelbedrijf CT Ned. Na uitzitting van hun straf gaan ze daar aan de slag als monteur kabellegger.

Voetbalwedstrijd

Het project sloot af met een voetbalwedstrijd tussen de gedetineerden van Naoberschap Inside tegen een team van de businessclub van FC Emmen. Het duel op het kunstgrasveld van Norgerhaven eindigde in een 3-1 overwinning voor de ondernemers.

Niet alleen voetbaltraining

Trainers van FC Emmen gaven niet alleen voetbaltraining op het sportveld van de gevangenis. De gedetineerden kregen ook lessen over kernwaarden als respect, samenwerken, discipline, vertrouwen, ambitie en plezier. Zaken die ze nodig hebben om weer in de maatschappij te kunnen functioneren.

Het was voor het eerste in ons land dat een betaald voetbalclub actief was binnen de gevangenismuren. Het project is opgezet naar Engels voorbeeld, waar clubs als Fulham en Tottenham Hotspur meewerken aan soortgelijke projecten.

Derde lichting start binnenkort

Vorig jaar juni kreeg de eerste lichting van drie gedetineerden van gevangenis Esserheem al een certificaat en verdienden een baan. Over enkele maanden gaat een derde groep van gemotiveerde en geschikte gedetineerden van start.