Zelf een webshop maken: deze kosten en werkuren gaan daarin zitten

Aangeboden door: Shopify

De toename van webshops heeft jouw ambitie om er ook een te beginnen, aangewakkerd. Je hebt je daarom verdiept in de doelgroep waarop jij je gaat focussen, je weet welke diensten of producten je wil leveren én je hebt kennis gemaakt met de juridische aspecten die hierbij komen kijken.

Echter wil jij jouw webshop maken via Shopify of een ander systeem, maar heb je hier geen affiniteit mee. Hoeveel tijd zit er in het maken van een webshop? En wat zijn de kosten die je hiervoor zal dragen? Nieuwe Oostellingwerver zet de antwoorden voor jou op een rijtje.

De voordelen

Naast het feit dat de kosten van een webshop relatief laag zijn, kun jij jouw webshop vanuit huis runnen. Dit zorgt ervoor dat je ten alle tijden in staat bent tot het doen van aanpassingen of bijwerkingen aan jou webshop. Ook hoef je niet over niet al te veel middelen te beschikken. Op deze manier maak je geen onnodige kosten voor een fysiek winkelpand én hoef jij, mits je dit fijn vindt, niet te beschikken over een opslagruimte. Daarnaast kun jij jouw tijd naar eigen hand inplannen, ben je eigen baas én heb je het hef in eigen handen. Jij bepaalt de volledige koers van jouw bedrijf, dus wil jij het roer omgooien? Dat kan. De enige persoon aan wie jij verantwoording af hoeft te leggen, ben jij zelf.

Tijd

Verstandig is om te beginnen met het kiezen van een software-systeem of e-commerceplatform. Zorg dat je je hier van tevoren in verdiept, want beide opties hebben hun voor – en nadelen.  Waar een e-commerceplatform je uiteindelijk veel tijd zal besparen bij het uitvoeren van basishandelingen (het toevoegen of verwijderen van producten, het verwerken van bestellingen, het toevoegen van een geschikte betaalmethode etc.), vergt dit bij de keuze voor een e-commerceplatform nét iets meer tijd en kennis. Desondanks hoeft het maken van jouw webshop, mits je gebruikt maakt van een CSS-systeem, niet al te gecompliceerd te zijn. Dankzij de hedendaagse ontwikkelingen binnen de technologie wordt het je vrij eenvoudig gemaakt om door middel van een hosted-omgeving binnen een uur het template voor jouw site te paraat te hebben. Vanuit hier beschik jij over een goede basis en kun jij verder met de lay-out van jouw site. Hosted-omgevingen als https://nl.wix.com/, https://wordpress.com/start/site-type en https://www.squarespace.com/, zijn hier goede voorbeelden van.

Kosten

Kies je voor een open source, dan is de broncode vrijblijvend. Kies je voor een hosted-omgeving, dan betaal je in de meeste gevallen in de vorm van abonnementskosten op jaarbasis. Dit kost je in eerste instantie wat geld, maar zal je uiteindelijk ook geld opleveren, waardoor de kosten automatisch zullen worden teruggeschroefd. Waar WIX een maandelijks bedrag van 24,50 vraagt, ben je bij Wordpress klaar voor een bedrag van 15,00 per maand. SQUARESPACE biedt relatief gezien meer overzicht, extra services en beschikt over een goede klantenservice. Voor het gebruiken van SQUARESPACE kom je uit op een maandelijks bedrag van hooguit 36,00.