NiekHoort
Door Niek van der Oord

Nieuws moet soms worden betaald

Voor niks gaat de zon op en het maken van journalistieke verhalen is gratis. Wie de reacties op sociale media leest, zou denken dat beide stellingen waar zijn.

Het maken van lezenswaardige verhalen vergt van een professionele journalist de nodige inspanningen. Afhankelijk van het soort verhaal en de lengte van een artikel, gaan daar al gauw enkele uren inzitten. Je maakt een afspraak, doet het interview en werkt het vervolgens uit.

Dan moet het verhaal nog op de pagina worden opgemaakt en komt er een foto bij. Ook de fotograaf rekent zijn kosten. Gemakshalve laat ik reistijd en autokosten maar even buiten beschouwing.

Bedrijf moet zelf de broek ophouden

De uitgever van deze krant, NDC Mediagroep, is een commercieel bedrijf dat zelf de broek moet ophouden. Dat valt tegenwoordig niet mee. Afgelopen weekend maakten de regionale omroepen in Friesland, Drenthe en Groningen wereldkundig dat ons bedrijf in financieel zwaar weer verkeert en in 2017 en 2018 miljoenenverliezen leed.

Binnen twee jaar, zo meldden de omroepen, moet het bedrijf aantonen zelfstandig verder te kunnen. Anders wordt NDC overgenomen. Het nieuws, dat voor de medewerkers inmiddels al geen nieuws meer was, maakte veel los. Ook ik kreeg reacties van vrienden, bekenden en lezers die zich afvroegen welke consequenties een en ander heeft.

Duidelijke antwoorden zijn er nog niet te geven. Zelfstandig lukt het NDC tot dusver niet de broek op te houden. Dankzij deals met de bank en aandeelhouders kunnen we nog zelfstandig blijven. Dat is ook wat de NDC beoogt.

Betrouwbare nieuwsvoorziening kost geld

Maar betrouwbare nieuwsvoorziening kost nu eenmaal geld. Bij de noordelijke dagbladen zijn de abonneeaantallen de laatste 20 jaar dramatisch gedaald. Bij onze Stellingwerfse nieuwsbladen is dat helaas niet veel beter. Op onze sites en via Facebook zetten we geregeld belangwekkende verhalen die voor abonnees gratis zijn te lezen.

Niet abonnees moeten voor deze zogeheten plusverhalen een luttel bedrag betalen. Bijna dagelijks wordt daar op Facebook over gemopperd. In het begin reageerde ik daar nog weleens op, maar het lijkt boter aan de galg gesmeerd.

Gratis nieuws is geen verworven recht

‘Men’ is gratis nieuws vanzelfsprekend gaan vinden en beschouwt het haast als een verworven recht. Een commercieel bedrijf is geen publieke omroep die van overheidswege via de belastingbetaler overeind wordt gehouden. Maar NDC Mediagroep zorgt er in het Noorden wel voor dat er onafhankelijke journalistiek wordt bedreven en dat overheden worden gecontroleerd op hun handelen.

Op kleinere schaal doen wij in de Stellingwerven hetzelfde. Niet voor niets bestaat de abonneekrant Nieuwe Ooststelingwerver inmiddels 75 jaar (voor de oorlog was er al de Ooststellingwerver) en is het betaalde nieuwsblad Stellingwerf bezig aan de 122e jaargang.

't Olde Wief is niet weg te denken

Wat zou de gemeente zijn zonder ’t Olde Wief, zoals ons nieuwsblad vaak liefkozend wordt genoemd. Ik zou dat een enorme verschraling voor de Stellingwerven vinden. Feit is echter dat onze meest trouwe abonnees op leeftijd zijn en dat jongeren zelden nog een abonnement op de lokale krant nemen.

Vaak zet ik mijn column als plus-verhaal op onze website. Deze keer mag iedereen hem gratis lezen.

Reageren? Mail naar niek.van.der.oord@ndcmediagroep.nl of schrijf een reactie op Facebook.