In het atelier: ‘De dingen komen, zoals ze komen’

Oosterwolde - Sinds 2001 woont Anny Ligthart met partner Eppie in Oosterwolde, aan een stille, groene straat in een vrijstaand huis met een groot erf. Ze hadden een boerenbedrijf in de Noordoostpolder maar moesten dit beëindigen omdat haar partner ernstige lichamelijke klachten kreeg.

Anny Bouma (1955) is geboren in Haule en op haar elfde naar de Noordoostpolder verhuisd. Daar heeft ze haar verdere schoolopleiding voltooid, is op jonge leeftijd getrouwd en werd boerin.

Schilderdoos cadeau

De doorbraak voor het schilderen kwam toen ze op haar negentwintigste van haar moeder op 5 december een schilderdoos cadeau kreeg. De vijf kleuren van de tubes verf hierin zijn een decennium haar verfmateriaal geweest. Als kind tekende ze al. ‘Ik tekende altijd’. Op de randen van de kranten, notitieblokjes, overal waar maar papier was. Ze had het van geen vreemde, haar moeder tekende ook en was creatief met textiel en ontwierp en maakte kleding. Vanaf die periode sloot Anny Ligthart zich aan bij een schilderclub en tot op heden is ze nog steeds actief lid van een schilderkring in Diever want ’schilderen is een eenzame aangelegenheid’. Belangrijk hierin zijn voor haar het leren van elkaar en het sociale contact.

Bij Henk de Jong in Kuinre nam ze schilderlessen om zich de methodiek van het schilderen eigen te maken. Daar heeft ze veel geleerd. ‘Super ondergrond gekregen’.

Magisch realisme

Het werk van Ligthart is realistisch met af en toe een uitstap naar het magisch realisme. Schilderen met olieverf doet ze het liefst, schetsen doet soms ze in aquarel. De onderwerpen zijn voornamelijk landschappen, zoals het Fochteloerveen, de Schoapedobbe, de Linde en stadsaanzichten. In de loop der jaren is haar stijl preciezer geworden en is de term fijnschilder op haar van toepassing. In de toekomst wil ze minder detaillistisch gaan werken omdat ze het soms te fotografisch vindt.

Natuur en de stilte

Ligthart werkt bij voorkeur op locatie. In de natuur en de stilte voelt ze zich op haar best en dat komt tot uiting in haar werk. In een eerder stadium schilderde ze ook portretten maar met het overlijden van haar dochter is ze hiermee gestopt. Ze heeft toen een periode alleen maar met pastelkrijt gewerkt en tekende voornamelijk mensen in fantasievorm. ‘Heftige emoties hebben invloed op mijn werk’. Langzamerhand is ze weer terug bij haar ‘oude stijl’.

Behalve schilderen, is ze beeldhouwer en maakt houten beelden. De lessen bij Saber Mikael (beeldhouwer Appelscha) hebben haar hiervoor een goede basis gegeven.

Anny Ligthart geeft op vrijwillige basis schilderlessen bij Zorglandgoed Laag Duurswoude. Ook geeft ze schildercursussen.

Tentoonstelling

Zo nu en dan kunnen we het werk van Ligthart op een tentoonstelling zien. Onder andere bij Kunstwerk in de Stellingen en bij de Schrieversronte in Oldeberkoop. Op dit moment hangt een selectie van haar werk bij het restaurant de Tippe in Vledder. Soms verkoopt ze werk, ze vindt het fijn dat ze er mensen blij mee kan maken. En het geeft haar de ruimte om in verfspullen te investeren.

En wat er op haar pad komt, ze ziet het wel. Ik kijk niet ver vooruit, dat heb ik afgeleerd. ‘De dingen komen, zoals ze komen’.