Honderdste expositie keramiekwerken in Hannie Mein Galerie in Home Center

Voor de honderdste keer werd door zeven leden van de Stichting Keramisten Noord-Nederland (SKNN) een mooie en gevarieerde expositie gehouden in de Hannie Mein Galerij in het Home Center in Wolvega. De zeven keramisten waren voor deze bijzondere mijlpaal de leden van de werkgroep SKNN. Het betrof een feestelijke opening met sfeervolle muzikale omlijsting door Jacques Platenkamp met muziek uit India op verschillende instrumenten.

De officiële opening werd zaterdagmiddag verricht door de nieuwe voorzitster Hansje Oosterwijk en in het bijzijn van Piet Kapenga van Home Center. Namens de gemeente was wethouder Roelof Theun Hoen aanwezig. Hierna kregen de bezoekers uitleg over haar/zijn werk. De expositie duurt tot donderdag 4 juni.

De expositiewerkgroep bestaat uit de volgende leden: Carla Schrieken uit Goor; Hanneke Ruiter uit Weststellingwerf; Riek Hendriksen uit Emmeloord Rene Kaiser uit Bovensmilde: Caroline Kuiper uit Den Ham: Joke Koorn uit Enschede en Hermine Kracht uit Enschede. Grieke Land benadert de kunstenaars voor de wandexpositie. Aan de muur hangen nu foto’s van fotograaf Evert Jan Hendriksen.

Geschiedenis Hannie Mein Keramiek Galerij

Een geschiedenis van honderd exposities met de keramisten/donateurs van de Stichting Keramisten Noord Nederland (SKNN) in de Hannie Mein Keramiekgalerij.

Die SKNN-keramisten/donateurs vormen een bont gezelschap: zeer gerenommeerde keramisten, die hun stijl gevonden hebben en aarzelende beginners op zoek naar referentiepunten met hun eerste experimenten. Ze komen uit de zes noordelijke provincies: Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Flevoland, het werkgebied van de SKNN. ‘Zijn het wel de “noordelijke” keramisten?’, wordt vaak gevraagd nu de SKNN half Nederland bestrijkt. Het betekent dat de pottenbakker uit Oudebildtzijl en de beeldend kunstenaar uit Veessen samen exposeren en dat ervaringen en inzichten van oudgedienden gedeeld worden met jong talent. Dat levert boeiende ontmoetingen op. Zoals Hannie Mein dat bedoeld had.

In de vroege jaren ‘90 van de vorige eeuw legde het bestuur van de SKNN, en met name Hannie Mein, contact met Veenstra’s Meubelstad in Wolvega. Men kende elkaar en had bedacht dat een permanente expositieruimte voor het werk van de donateurs/keramisten een stimulans voor de keramische kunstbeoefening in het noorden zou zijn. Directeur Feenstra stelde welwillend een kleine ruimte bovenaan de trap bij de hoofdingang beschikbaar. Vrijwilligers gingen aan de slag. Een systeem voor het werven van exposanten werd opgezet door Hannie Mein met Alie Jager als trekker. Hansje van Houten verzorgde de publiciteit en Peter Hiemstra en Bert Munsterman tuigden de ruimte op met Lundia-rekken waarop het werk werd uitgestald. Zij richtten ongeveer 10 jaar lang de exposities in. Aan de wand hingen in het begin wat reproducties van landschapjes uit de berging van de meubelstad.

Al gauw werd Feenstra’s Meubelstad overgenomen door Kapenga onder de naam Home Center Wolvega. Tot grote vreugde van de keramisten kwam in de nieuwgebouwde meubelboulevard een ruime, lichte galerie voor de exposities. Voor invulling van de wand werden toen beeldend kunstenaars uit de noordelijke provincies uitgenodigd. Hannie Mein moest zich vanwege haar gezondheidstoestand terugtrekken en Grieke Land volgde haar op.

Op een feestelijke bijeenkomst werd in 2003 in aanwezigheid van Hannie Mein de galerij omgedoopt in: Hannie Mein Keramiekgalerij. In 2004 overleed Hannie Mein.

Na het vertrek van Grieke Land organiseert Carla Schrieken nu met een team enthousiaste vrijwilligers de exposities. Werving, selectie, inrichting, administratie: zij coördineert. Ze vindt altijd weer keramisten die bereid zijn om op zaterdag hun werk naar Wolvega te brengen zodat ieder kwartaal er weer een expositie staat die klinkt als een klok.

Want dit is het meest belangrijke erfgoed van Hannie Mein in deze exposities: keramisten zijn geen concurrenten van elkaar maar delen elkanders vondsten en ervaringen en hebben er plezier in.