Even ontspannen in de kerk bij schilderijtentoonstelling

Boijl - In het kader van 700 jaar Boijl wordt zondag 16 februari in de kerk een expositie met schilderijen van Marga Kramer geopend. Deze tentoonstelling is het gehele jaar te zien op maandag- en woensdagmiddagen en na de kerkdiensten.

Op een bijeenkomst waarin gebrainstormd werd over de manier waarop invulling gegeven kon worden aan de viering van het 700-jarig bestaan van Boijl troffen Marga Kramer en kerkelijk werker Dieneke Grit elkaar. Daaruit kwam al snel het plan om de kerk als expositieruimte te gebruiken.

Wolken

Marga Kramer (Heemstede, 1959) verhuisde in 2004 naar Friesland en kwam uiteindelijk via Makkinga in 2013 in Boijl terecht. Ze was zo onder de indruk van de wolkenpartijen in deze omgeving dat ze behoefte voelde deze op schilderdoek vast te leggen. Om die reden nam ze via Vrouwen van Nu schilderles bij Liduin van Noord, die toen in Nijeberkoop woonde. Marga Kramer: ‘Maar uiteindelijk heb ik maar weinig wolken geschilderd omdat ik merkte dat met aquarel veel meer mogelijk was. In 2017 ben ik met acryl gaan werken; vooral vrouwenfiguren, maar dan zonder gezichtsuitdrukking. En sinds december 2019 werk ik vooral abstract. Daar kan ik me helemaal in uitleven.’

Kerkdienst

Kramer heeft op kunstmarkten gestaan en in 2019 had ze via de Kunstzaal een expositie in de bibliotheek van Wolvega. De expositie van haar werk die zondag start is de eerste in Boijl. De opening van die expositie vindt plaats na de kerkdienst van zondagmorgen. Voorganger Dieneke Grit staat daarin stil bij het werk ‘Even ontspannen’ dat als kapstok dient voor een dienst over Ruth en Naomi. Na de dienst is de opening van de expositie. Minnie Diever omlijst de opening met pianospel.

Schilderen in de kerk

Kramer: ‘Ik ben niet kerkelijk opgevoed en heb ook niets met de kerk, maar wel met dit gebouw. Tegen mijn man had ik al eens gezegd het mooi te vinden om eens in de kerk te mogen exposeren. En nu hangen mijn werken er tot eind 2020. Op maandag- en woensdagmiddagen is de kerk open en ben ik zelf ook aanwezig om te schilderen. Bovendien kunnen de werken bekeken worden na de kerkdiensten in Boijl.’

Aanvang 10.00 uur.