LIMM Recycling floreert in nieuw pand

Oosterwolde - Eén van de weinige bedrijven die al jaren 100% circulair werkt is LIMM Recycling. November vorig jaar bestond het bedrijf 10 jaar. Deze mijlpaal ging gepaard met de verhuizing naar een nieuwe locatie aan de Ploeggang in Oosterwolde.

Het voormalig pand van DV&O heeft een totale metamorfose ondergaan. Door de vele planten en de frisse groene kleur, stralen de kantoren duurzaamheid uit.

Verantwoorde bekers

Ooit begonnen met een “paar” bekers, vanuit het kantoor in huis, praat het bedrijf inmiddels over miljoenen bekers. LIMM zorgt ervoor dat bedrijven door heel Nederland verantwoord bekers kunnen gebruiken. Via een circulaire kringloop worden deze bekers weer tot nieuwe producten gemaakt.

Gesloten recyclingsysteem

De klant kiest een beker, gebruikt deze en via het volledig gesloten recyclingsysteem komt de beker terug bij LIMM. Aan de hand van voorraadbeheer worden de klanten van LIMM compleet ontzorgt en op dezelfde route worden nieuwe bekers geleverd en gebruikte bekers retour genomen. Deze routes worden gereden door biogas aangedreven bussen. Bedrijven kunnen via het systeem tot 50% besparen op de volume van het restafval.

Kartonnen koffiebekers

Inmiddels levert LIMM ook Nederlandse kartonnen koffiebekers. De koffiebekers worden bedrukt met inkt op waterbasis, zijn BPA vrij en voorzien van een FSC logo. Bij het produceren worden geen chemicaliën en oplosmiddelen gebruikt. Daarbij zijn ze volledig te personaliseren met een duurzaamheidsverhaal en logo. Na gebruik worden de bekers gerecycled tot cellulose. Dit cellulose wordt vervolgens ingezet voor de productie van printpapier. De gemeente Ooststellingwerf had de primeur in de lancering van de allereerste gepersonaliseerde kartonnen koffiebekers van LIMM.

Klant van klanten

LIMM kiest bewust voor een beleid waarin zij georiënteerd is in de regio. Door de cirkel zo klein mogelijk te houden kunnen de producten in Nederland vervaardigd en gerecycled worden. LIMM is ook zoveel mogelijk klant van haar eigen klanten. Een onderdeel van het recyclingsysteem wordt door een SROI gerelateerd bedrijf in de regio vervaardigd. Zo stimuleert LIMM met haar recyclingsysteem de Nederlandse economie.

Festival bierbeker

Het jaar 2020 begint direct vol spanning, met de lancering van de nieuwe festival bierbeker. Deze beker wordt in samenwerking met de provincie Fryslân gemaakt als onderdeel van het BIOCAS Interreg programma van de Europese Unie. Het project is in volle gang en er zijn grote stappen gemaakt. “Van een langwerpig en simpel prototype, die getest is op Welcome to the Village, gaan we nu over op een uitgemeten bierbeker, die op grotere schaal getest zal worden’, vertelt Lenze Leunge. Als voorloper op deze bekers, heeft LIMM in samenwerking met de gemeente Ooststellingwerf een bio koffiebeker gemaakt. Ook deze bekers zijn 100% afbreekbaar in de zee.