Vragen over loden waterleidingen Ooststellingwerf

Oosterwolde – In de openbare ruimte van Ooststellingwerf zijn volgens waterbedrijf Vitens geen loden leidingen meer. Die zijn tien jaar geleden tot aan de watermeter in gebouwen vervangen. Dat meldde wethouder Esther Verhagen dinsdagavond in een commissievergadering op vragen van Groen Links.

Die fractie reageerde op een enquête van de omroeporganisatie NOS. Daaruit kwam vrijdag naar voren dat Ooststellingwerf nog maar weinig wist over de aanwezigheid van loden leidingen. De wethouder zei dat de gemeente niet op de zaken vooruit had willen lopen.

Onderzoek loopt

Wethouder Esther Verhagen: 'Wij hebben de vraag uitgezet bij de woningcorporaties en de onderwijsinstellingen. Samen met de GGD starten we ook nog met acties gericht op het informeren van o.a. kinderdagverblijven en bewoners in oudere woonwijken. Wij verwachten geen grote problemen, maar willen het wel eerst onderzoeken voordat we beweren dat er geen probleem is. Vitens is verantwoordelijk tot de deur en wij kijken nu naar de leidingen in panden.' 

Het gebruik van loden leidingen in huizen werd in 1960 verboden en in veel woningen zijn oude loden leidingen inmiddels vervangen. Toch zijn er in Nederland nog steeds tussen 100.000 en 200.000 woningen met loden leidingen. Ook koppelstukken in nieuwbouwwoningen kunnen de eerste paar maanden, nadat ze zijn geïnstalleerd, voor een verhoogde concentratie van lood in kraanwater zorgen.

Advies: leidingen vervangen

De Gezondheidsraad vindt loden leidingen gevaarlijk voor de (volks)gezondheid en stelt dat ze vervangen dienen te worden. Ook de GGD Fryslân pleit er voor loden leidingen zo spoedig mogelijk te vervangen. Volgens de Gezondheidsraad heeft een beperkt deel van de bevolking te maken met hoge blootstelling aan lood via kraanwater. Dit zijn voornamelijk bewoners van oude woningen met loden leidingen.

Vooral zwangere vrouwen, baby’s die met de fles worden gevoed en kinderen tot een jaar of zeven lopen risico als ze langdurig aan lood worden blootgesteld. Die kunnen beter alleen flessenwater gebruiken.

.Een loden waterleiding herkent u makkelijk op twee manieren:

  • Aan de kleur. Loden leidingen zijn meestal dof en grijs van kleur. Maar als u er met schuurpapier overheen gaat, zal de leiding zilver worden. Leidingen van koper zijn vaak groen. Ze worden geel of rood als u er met schuurpapier overheen gaat.
  • Aan het geluid. Een loden leiding maakt een dof geluid als u er tegenaan tikt. Bijvoorbeeld met een lepel.