Ook niet geoefende hardloper rent marathon in Appelscha

Appelscha – Altijd al willen zeggen dat je een marathon gerend hebt? Dat kan door mee te doen aan de tocht van 42 kilometer en 195 meter in Appelscha. Loopsportvereniging Invictus maakt het mogelijk dat ook niet geoefende hardlopers de eindstreep halen, soms zelfs nog wel fitter dan de doorgewinterde loper.

Hoe? Daar heeft de vereniging een foefje op gevonden. ‘Wat is er nou leuker om met elkaar te sporten? Wij introduceren daarom voor de tweede keer de Solo-Duo-Team marathon in Appelscha’, zegt Douwe Dijkstra van Invictus. Het houdt zoveel in als: alleen lopen, als duo of als team, alles is toegestaan. ‘Bij een duo fietst er één deelnemer naast een hardloper en zodra de loper moe is wordt er gewisseld. Hetzelfde geldt voor de teams, die maximaal uit drie tot vijf deelnemers bestaan. In het geval van een team van vijf fietsen er vier en wordt er gewisseld met het rennen. Zodra de niet-geoefende loper moe is – ook al is dat na honderd meter – wisselen de atleten.’ Op deze manier probeert de loopvereniging iedereen aan het sporten te krijgen.

De marathon vindt plaats op 24 mei vanaf 9.45 uur bij camping De Roggeberg in het dorp. Er worden vervolgens twee lussen gelopen: eerst door het Fochteloërveen om terug te keren naar de camping en daarna wordt nog een lus gemaakt door het Drents-Friese Wold, oftewel continu door de natuur. De maximale tijd dat er over de marathon gedaan mag worden is 5,5 uur. Omdat het voor de teams handig is om tijdig vrij te vragen, is inschrijven nu al mogelijk bij Invictus. Kijk daarvoor op lsv-invictus.nl.

Aan de eerste editie deden 100 deelnemers mee. ‘We hebben nu al meer inschrijvingen binnen.’