Alleen mtb-route in Leersum is mooier dan die van Appelscha

Appelscha - De rode mountainbikeroute in Appelscha staat op nummer 2 als het gaat om mooiste tracks in heel Nederland. Dat blijkt uit de nieuwste ranking van de site mtbroutes.nl.

Gebruikers waardeerden de route met een gemiddelde van 4,49 sterren. De route in Leersum krijgt 4,55 sterren. Op nummer drie staat een route in Amerongen. Deze tocht is goed voor 4,47 sterren. De route stond tot voor kort zo’n twee jaar lang op nummer drie.

Houten palen

De 4,2 kilometer lange nummer twee scoort hoog op vrijwel alle punten. Hij begint en eindigt op de Boerestreek in Appelscha. Vanaf de fietsenzaak, waar de wereld aan mountainbikes te huur zijn, volgt de mountainbiker de houten palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). Deze route ligt volledig in de provincie Friesland. De route is gelegen in de oude , begroeide duingebieden van het dorp. Dit maakt het mogelijk om te genieten van veel hoogteverschil. Het is uitdagende route en bestaat uit technische delen met korte venijnige klimmetjes. Er zitten geen verharde of vlakke stukken in de route.

Blauwe route

Ook de blauwe route is erg populair. Deze route wordt in alle seizoenen door honderden mountainbikers per dag afgelegd en scoort een gemiddelde van 3,9 sterren. Beide routes sluiten aan op elkaar door de zwarte verbindingsroute onder de N381 door te volgen.

De blauwe route is iets langer dan 17 kilometer en voert door Drenthe en Friesland. Deze route is wat vlakker, maar bij tijden zeer intensief. Er wordt langs water, door bos, heide en de Kale Duinen gereden.