Plan om straaljagers op 75 meter hoogte te laten oefenen

Nijeberkoop/Noordwolde Zuid - Er zijn plannen om laagvliegroute voor F-35’s boven onder meer Nijeberkoop, Noordwolde-Zuid, Vledder en Steenwijk nieuw leven in te blazen.

Het ministerie van Defensie wil straaljagers hier op 75 meter hoogte laten oefenen. Dat scheelt geld, want voor soortgelijke activiteiten moeten de vliegers nu naar Canada. Diverse Friese fracties proberen hun partijgenoten in de Tweede Kamer tot actie te bewegen. Ze vinden het niet kies dat Defensie niet eerst netjes in overleg is gegaan. Dat meldt de Leeuwarder Courant vandaag.

Slapend bestaan

De laagvliegroute leidt al achttien jaar een slapend bestaan. Boven de lijn Moddergat naar Kollum, Harkema, Ureterp, Nijeberkoop, Noordwolde-Zuid, Vledder en Steenwijk mogen straaljagers op minimaal 75 meter hoogte vliegen. Dat is lager dan een gemiddelde windmolen. Op de route mogen gemeenten geen hoge bouwwerken toestaan.

Gedeputeerde Staten wilden de route uit de boeken laten halen. Als een donderslag bij heldere hemel kwam het ministerie met de boodschap dat zij de route juist weer wil reactiveren.

Bestuurders van Friese, Drentse en Groningse gemeenten worden volgende week bijgepraat. Eind maart is er bestuurlijk overleg met de verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) en minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat).

'Heel slecht idee'

Plaatselijk Belang Nijeberkoop vindt het oefenen boven het dorp ‘een heel slecht idee.’ ‘We zitten hier in landelijk gebied, met veel boeren en dieren’, zegt PB-voorzitter Gerben But. ‘Zij worden getroffen door die laagvliegende straaljagers. Je krijgt onrust in de stallen. Dat inwoners van Nijeberkoop er niet blij mee zijn, is één, maar boerderij- en huisdieren kun je er niet op voorbereiden. Ik denk dat wij maar eens aan de bel gaan trekken en aangeven dat we het hier niet mee eens zijn.’