Geert Veen wint de Gouden Pluim

Appelscha - Geert Veen (73) is de winnaar van de Gouden Pluim. In de door de Nieuwe Ooststellingwerver georganiseerde wedstrijd verzamelde de Appelschaster 285 van de in totaal 936 uitgebrachte stemmen.

Tot de laatste stemdag was het spannend wie de Gouden Pluim ging winnen. Steve Bergsma (29) uit Oosterwolde zat Veen steeds op de hielen. De jeugdige oprichter en voorzitter van stichting De Kortsluiting eindigde met 210 stemmen op de tweede plaats. Geert Veen kreeg als winnaar een oorkonde, bloemen en waardebonnen.

OlmenEs

Zijn nominatie had Veen ondermeer te danken aan zijn vrijwilligers activiteiten voor OlmenEs, een gemeenschap voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Enkele dagen per week haalt hij in een busje van de instelling bewoners op en brengt hen in de buurt naar hun dans-, muziek- of paardrijlessen.

Veel bewoners van Olmen Es kennen de altijd goed geluimde bestuurder inmiddels. Veen vervoert hen al een jaar of acht. De uitreiking van de Gouden Pluim vindt plaats op het ruim 50 hectare, bosrijke terrein van Olmen Es. In een tijdsbestek van amper vijf minuten begroet hij enthousiast twee aan zijn zorg toevertrouwde passagiers die op de paden wandelen.

Eigenaardigheden

Veen kent de eigenaardigheden van de door hem vervoerde bewoners. ‘Eentje trekt altijd mijn broekspijp omhoog. Hij kijkt of ik sokken draag. De leiding vindt dat hij het niet mag doen, maar ik vind het niet erg.’

Een andere bewoner rijdt hij wekelijks naar paardrijden. ‘Ik mag de auto dan niet starten. Dat wil hij zelf doen. De sleutel stop ik in mijn zak zodat hij hem kan pakken en dan de auto mag starten.’ Geert Veen geniet zichtbaar als hij de anekdotes vertelt. ‘Het is zo’n dankbaar werk. Het zijn heel lieve mensen’, zegt hij over de bewoners van Olmen Es.

Donderslag

Veen zet zich graag in voor de medemens. Sinds 2005 heeft hij daar volop tijd voor. Op 59-jarige leeftijd sloot zijn werkgever Pieterman Glas in Oosterwolde de deuren. Veen werkte als leidinggevende op de snij- en boorafdeling. Het bedrijf was inmiddels in handen van het Duitse Schott en het Belgische Glaverbel.

De productie van Oosterwolde werd overgeheveld naar Turkije, waar goedkoper kon worden gewerkt. De sluiting van de fabriek in Oosterwolde kwam als een donderslag bij heldere hemel.

De machines uit Oosterwolde werden over de hele wereld verspreid. Geert Veen reisde naar China, Rusland, Engeland, Frankrijk en Italië om ter plaatse uit te leggen hoe de machines werken. Hij nam vervolgens met een goede regeling afscheid van het bedrijf, dat van oorsprong een familiebedrijf was.

Historie

Drie jaar eerder werd Veen actief voor de nieuw opgerichte Historische Vereniging Appelscha (HVA). Daar werkt hij in het archief, doet historisch onderzoek aan de hand van interviews en schrijft verhalen voor het clubblad De Zoolstede. Het verenigingsgebouw de Hoolten Klinte is zo’n beetje z’n tweede huis. Elke dinsdagmorgen schuift hij daar bij de andere vrijwilligers aan. ‘Ik regel vooral het papierwerk dat gedigitaliseerd moet worden.’

In het begin gebeurde alles handmatig. ‘Wat moet ik met een computer’, liet Veen zich vaak ontvallen. Tijden veranderen. Tegenwoordig zou hij er niet meer zonder kunnen.

Hongerproces

De historie van Appelscha en omgeving boeit Veen enorm. Hij stond aan de basis van het vorig jaar opgevoerde theaterstuk Het Hongerproces. ‘Daar ben ik vijf jaar mee bezig geweest. Soms dacht ik ‘waar ben ik aan begonnen.’ De voorstelling in het openluchttheater De Koele overtrof zijn stoutste verwachtingen.

Het stuk ging over het waargebeurde verhaal van de veenopstand in Appelscha in 1893. ‘Het was super. Drie keer een uitverkochte voorstelling. Het kon niet beter.’ Inmiddels broedt hij samen met schrijver Henk Vondeling op een nieuwe voorstelling. Die moet in 2021 worden opgevoerd, het jaar waarin HVA 20 jaar bestaat. Veel over de nieuwe voorstelling wil Veen nog niet kwijt: ‘Het heeft betrekking op Appelscha.’

Flyers

Hennie Veen staat achter het vele vrijwilligerswerk dat haar man doet. Waar mogelijk draagt ze ook een steentje bij. Zo brengen ze samen de flyers rond van voorstellingen in De Koele. Om alle adressen te bereiken fietsen ze op zo’n dag ruim 50 kilometer.

Het helpen van anderen staat bij Veen hoog in het vaandel. ‘Er wordt soms te weinig naar elkaar omgekeken. Het is prachtig om iets voor een ander te kunnen betekenen, hoe klein het ook is.’

Met de Gouden Pluim is hij in zijn nopjes. Het is een stuk waardering voor werk dat normaal gesproken altijd achter de schermen gebeurt.