Brand Drents-Friese Wold zorgt voor groei zeldzame paddenstoelensoorten

Doldersum - De geurloze bosbrandvlamhoed, het spinragkuddeschijfje en de kamsporige oranje bekerzam; drie zeldzame paddenstoelensoorten die zijn gevonden in het Drents-Friese Wold op de plek waar in 2018 een grote brand woedde.

Door de natuurbrand in het Doldersummerveld brandde 75 hectare heide af. Vlinders en reptielen die afhankelijk zijn van hoge vegetatie zullen zich er de eerste jaren niet meer laten zien, verwacht Stichting Het Drentse Landschap. Toch herstelt de natuur zich sneller dan gedacht en is er nieuwe natuur voor terug gekomen.

Onderzoeker Ronald Morsink van Het Drentse Landschap heeft anderhalf jaar lang onderzoek gedaan naar brandplekpaddenstoelen op het Doldersummerveld. Daarbij werden verschillende soorten aangetroffen. Ook een nieuwe soort voor Nederland, die eerder al in Enschede gevonden was: de myrmaecium rubricosum. Zo nieuw dat de paddenstoel nog geen Nederlandse naam heeft.

Andere soorten die werden gevonden zijn: gewoon houtskoolbekertje, oliebolzwam, violette brandplekbekerzwam en brandplekbundelzwam.