Holocaust herdacht met monument

Oosterwolde - Ooststellingwerf herdenkt samen met andere gemeenten eind januari de Holocaustslachtoffers, omdat het 27 januari 1945 concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd.

Op woensdag 22 januari om 16.30 uur onthult wethouder Esther Verhagen het Holocaustmonument ‘Het Levenslicht’. Het monument wordt geplaatst voor het gemeentehuis en kan bezichtigd worden tot en met 4 februari.

Joden, Roma en Sinti

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog tot een einde kwam. In meer dan 170 gemeenten waar de vervolging van Joden, Roma en Sinti plaatsvond, wordt eind januari het monument onthuld. Het monument is een eenmalige tijdelijke aanvulling op de bestaande oorlogs- en Holocaustmonumenten.

Ademhaling

Om mensen lokaal te betrekken bij ons oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen: Het Levenslicht. Dit monument is ontworpen door Daan Roosegaarde. Inspiratie voor het kunstwerk zijn de stenen die in herdenkingscultuur van de Joden, Sinti en Roma als belangrijk gezien worden. In het donker lichten de stenen op. De oplichting van de stenen kan gezien worden als een ‘ademhaling’, waarmee benadrukt wordt dat de herinnering aan de slachtoffers in leven moet blijven. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.