Versnellingsmeters als gaswinning Noordwolde doorgaat

Noordwolde – Het is nog te vroeg om al te kunnen melden of er ten westen van Noordwolde voldoende winbaar gas zit, maar als dat zo is wil gaswinbedrijf Vermilion Energy er versnellingsmeters gaan plaatsen. Op dit moment zijn er aan de Schapendrift nog geen volledige testen uitgevoerd.

Meetstations

In samenwerking met het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) is Vermilion bezig het systeem aan metingen te verbeteren. Zo zijn er in Drenthe twee meetstations gekomen bij Schoonebeek en ’t Haantje. De stations hebben nieuwe apparatuur gekregen en zijn direct aangesloten op het KNMI netwerk. Bij Oldetrijne en Kallenkote is ook een meetstation. Data van de meetstations worden door het KNMI beheerd. Het KNMI is het onderzoeksinstituut op het gebied van seismologie en akoestiek en heeft de wettelijke taak om de Nederlandse bevolking voor te lichten over de seismische activiteit in en rondom Nederland.

De signalen die de stations met ondergrondse microfoons opvangen, net als de andere KNMI-stations in Nederland, zijn via de KNMI-website live te volgen. Vermilion benadrukt dat de meetstations op eigen initiatief gerealiseerd worden. Maar de maatschappelijk druk om beter in beeld te krijgen wat de gevolgen van de gaswinningen zijn is groot. Een beter meetwerk verdient volgens Vermilion de voorkeur boven het doen van bouwkundige nulmetingen, waar in diverse gemeenteraden toch ook nadrukkelijk om wordt gevraagd.

Versnellingsmeters

Naast de meetstations worden er door het bedrijf steeds meer versnellingsmeters geplaatst om aan de oppervlakte te meten hoe snel de grond beweegt. Hoe sneller, hoe meer kans op schade, afhankelijk van de aanwezigheid van veen- of zandgrond. Bij het Groningen-gasveld staan 24 van die versnellingsmeters. Hiermee wordt de relatie tussen de intensiteit van de beving, dat wat mensen voelen, en de daadwerkelijke bodemversnelling onderzocht. 

In 2020 komen er steeds meer meters, bijvoorbeeld rondom het gasveld Diever nabij Wapse. Indien winbaar gas wordt aangetroffen bij het gasveld Westellingwerf, zal Vermilion ook daar rond Noordwolde grondversnellingsmeters plaatsen. In het ontwerp-instemmingsbesluit voor winningsplan Weststellingwerf was ook een voorschrift van het Ministerie van EZK tot het plaatsen van versnellingsmeters opgenomen. Vermilion wint in Nederland aardgas uit kleine velden.