Leerlingen Liudger stellen zich in preventieles kwetsbaar op

Waskemeer - ‘Wie als eerst van dit flesje cola een flesje schuim heeft geschud, wint.’ De reacties uit de klas verraadden soms dat dit helemaal niet zou kunnen. Tóch gingen de gekozen leerlingen door met schudden. Dit was één van de proefjes op CSG Liudger in Waskemeer in de preventieles over groepsdruk.

Liudger wil met preventielessen jongeren waarschuwen voor verslavingen en groepsdruk. Jongerenwerkers Jacky Latumalea en Laura Brinkman kwamen voor zes groepen te staan. Dit waren leerlingen uit de eerste en de tweede klas. Zij kregen twee lessen, waarvan de eerste over groepsdruk en roken ging en de tweede over on- en offline verslaving. De lessen bevatten vragen en stellingen die de leerlingen zelf konden kiezen. Op deze manier deelden ze ervaringen en herkenden ze zich in de verhalen van klasgenoten.

Ook roken scholieren aan stoffen die voor een deel in sigaretten zitten en deden ze mee aan opdrachten waar groepsdruk zichtbaar werd.

Alcoholbril

Verder zetten de leerlingen een alcoholbril op. Jacky Latumalea: ‘Door een fietsslot te openen met een alcoholbril op laten wij kinderen ervaren hoe het is om onder invloed te zijn.’ De eerste indruk is hilarisch, een klasgenoot die slingerend naar het fietsslot loopt en deze niet open krijgt. Wanneer één van de jongerenwerkers een situatie schetst over wanneer iemand je echt uitlacht, niemand je helpt en je afstanden niet in kunt schatten, valt er een doodse stilte. De lessen zijn inmiddels afgerond en de reacties van de leraren zijn positief. Latumalea: ‘Wij kregen als feedback dat leerlingen zich direct kwetsbaar durfden op te stellen, er ingespeeld werd op actualiteiten en dat de lessen als afwisselend werden ervaren.’’

Jongerenwerkers van Scala geven de preventielessen in opdracht van de gemeente.