Overpeinzing
Door de Stellingwerver kerkgemeenschap

Wat voed jij ….

Het eerste antwoord is natuurlijk: “Je gezin! Kleine kinderen het eerst”.

Vroeger was het bij ons niet ruim. Pas toen ik al groot was, vertelde ús mem ons dat ze al 10 jaar de zelfde wintermantel had. Geld voor een nieuwe had ze niet. Wij – de kinderen – kwamen op de eerste plaats.

Toen ik nog een kind was, begreep ik dat niet. Nu ik groot ben, waardeer ik dat te meer.

De Kersttijd staat voor de deur. In gedachten zie ik al karren vol de Supermarkten uitrijden. Ik vraag me stilletjes af: “Hoeveel zou er in de groene container eindigen?”

Schrijnend. Een aanklacht tegen moederaarde. Gewoon omdat het eten van de tafel in het ene huis rechtstreeks de kliko in gaat. In het huis ernaast wordt 3 x daags brood gegeten. Meer is er niet.

Soms hebben we aan een coachingproject meegedaan. We hebben van onze coach geleerd dat wat je voedt, groeit. Wat je niet voedt, groeit ook niet. Voedt de positieve gevoelens. Ze worden groter. Deel vaker een pluim uit en mensen worden plezieriger.

Het boek “De meeste mensen deugen” van Rutger Bregman is een eyeopener. “Zeg tegen de leraar dat Pietje en Kees de superleerlingen zijn. Dat Tommie en Jodokus de zwakkeren zijn. En wat gebeurt? Wat je er in stopt komt er ook uit!”

Want … de leraar besteedt onbewust veel meer aandacht aan de superleerlingen. Met andere woorden: wat je er in stopt, komt er ook uit. De meeste mensen deugen. Een verrassend boek. De schrijver geeft veel aandacht aan Jos de Blok. Man achter de buurtzorg. De lieve mensen van de zorg hebben helemaal geen stok nodig. Ze willen niets liever dan goede zorg voor mensen. In het ziekenhuis kom ik af en toe zulke grote harten bij dokters en zorgmensen tegen. Ontroerend! Ze willen echt die extra mijl lopen. We moesten maar ophouden op elkaar af te geven. Afdalen. De diepte in. Zoals het Kind van Kerst het doet. Want een mens wil gezien, gewaardeerd worden. Voedsel voor de ziel. Af en toe een schouderklopje. Kerst: het goede in je naar boven halen!!

Wieger Baas, Protestantse Gemeente Donkerbroek-Haule