Stichting biedt kans om adoptiegezinnen oude ezeltjes te steunen

Donkerbroek - Stichting Opvang Ezels geeft mensen die niet de mogelijkheid hebben om ezels aan huis te houden de kans er eentje financieel te adopteren.

Donateurs kunnen in ruil hiervoor een 'ezelsbeleving', een wandeling met of bezoekje aan de ezel bijvoorbeeld, krijgen.

Ezels worden in Nederland veel als hobbydier gehouden en kunnen hier met gemak een leeftijd van 25 tot 30 jaar halen. Vaak is dat te lang om hun hele leven bij hetzelfde huishouden te blijven. Als ze oud zijn hebben de dieren ook een grotere kans om een chronische ziekte te krijgen. Hun verzorging brengt dan meer kosten mee, wat het moeilijker maakt om een nieuwe plek te vinden.

In 1986 is de Stichting Opvang Ezels opgericht. ,,Het doel was om ezels die een beetje buiten de boot vallen op te vangen’’, stelt secretaris Joke Stoutjesdijk uit Donkerbroek. Zij vangt net als medebestuursleden uit Schoonoord meerdere ezels aan huis op, in afwachting van een nieuw onderkomen voor de lastdieren. Daarnaast zorgen 90 aan de stichting verbonden adoptiegezinnen inmiddels samen voor 165 ezels.

De ezel lijkt momenteel een beetje het slachtoffer van zijn eigen populariteit geworden. Enkele jaren terug was er sprake van een ware hype rond de dieren. Mensen haalden de wispelturige hoefdieren in huis als schattig gezelschapsdier of alternatief voor de grasmaaier.

 

Maar veel mensen willen later ook weer van de ezels af. Bij de stichting worden er daarom meer aangeboden. Die heeft een project opgestart. ,,Dat begon met iemand uit Brabant die contact met ons opnam. Hij vertelde dat hij zijn vriendin graag wilde verrassen’’, vertelt Stoutjesdijk. ,,Ze hebben geen weide bij hun huis, maar wilden wel een ezel financieel steunen.’’

De ezel Luna kwam meteen in beeld. Haar vorige adoptiegezien gaf begin oktober aan niet langer voor Luna en haar maatje Nina te kunnen zorgen. Toen ze in de opvang kwamen, bleek uit onderzoek dat Luna de ziekte PPID heeft. ,,Luna heeft daarom dure medicatie nodig.’’

De Brabanders lieten weten wel bereid te zijn de kosten te betalen. Zo kan nu een nieuwe adoptieplek voor Luna gezocht worden. ,,Ze komen hier 8 december nog om de ezel te zien en om er mee te wandelen’’, zegt Stoutjesdijk.

 

Met het Luna Support Project wil de stichting daarnaast ook anderen financieel in staat te stellen om een oudere ezel te adopteren. ,,Vaak biedt goede zorg en medicatie voldoende remedie en hebben ook deze ezels nog een fijn leven voor de boeg.''