Stoelendans rond 20 te verdelen woningen

Oosterwolde – De gemeenteraad van Ooststellingwerf maakt zich op voor een 'gevecht' over de verdeling van 20 nog te bouwen in die gemeente. Meer woningen zijn er niet te verdelen tot 2026. Het is al bijzonder dat het college ‘na veelvuldig overleg’ bij de provincie nog 20 woningen heeft weten los te krijgen.

Feitelijk zit namelijk Ooststellingwerf voor nieuwe plannen al enige tijd op slot. In de periode 1 januari 2016 t/m 31 december 2025 mag de gemeente formeel 361 woningen bouwen. Die liggen al vast in plannen. Sterker nog, die gehonoreerde lijst bestaat uit 368 woningen, maar zeven heeft het college er ook al bij geritseld.

Grote projecten

Er is een aantal grootschalige nieuwbouwprojecten onderweg. Het betreft de herontwikkeling van het voormalige Miniatuurpark te Appelscha (55 woningen), de Wrongel te Oosterwolde (41 woningen), Sinnesicht te Haulerwijk (21 woningen) en Snellingerdijk-Dertien Aprilstraat te Oosterwolde (55 appartementen). Ook wordt er gebouwd op de gemeentelijke locaties in Elsloo, Langedijke en Donkerbroek. Daar is nog ruimte voor 31 woningen. Verder is er nog een aantal kleinere nieuwbouwprojecten in uitvoering.

Kleine dorpen op slot

Maar in een aantal kleine dorpen gebeurt helemaal niets meer de komende jaren. En dat is een aantal raadsfracties een doorn in het oog, zo bleek tijdens de vergadering van de raadscommissie ruimte. Vooral D66 en Wij Lokaal willen er met de reservepot van 20 woningen alsnog werk van maken. De kans is groot dat er tijdens de raadsvergadering op 17 december een motie op tafel ligt om de 20 woningen te bouwen buiten de drie hoofddorpen.

Creatief kijken in kleine dorpen

Wethouder Fimke Hijlkema toonde begrip voor de wensen van deze fracties, maar wil zelf in 2020 met een voorstel komen voor de verdeling van de 20 woningen. Daarmee wordt volgens haar uiteraard de uitspraak van de gemeenteraad gerespecteerd, dat in alle dorpen gebouwd moet kunnen worden.

Maar binnen de bebouwde kom zijn in enkele kleine dorpen volgens haar simpelweg geen plekken voor bouwterreinen meer te vinden. Daarom riep de wethouder die dorpen op om ook creatief te kijken naar het herbestemmen van boerderijen – bijvoorbeeld door er twee woningen van te maken - en de regeling, dat in ruil voor de sloop van een grote schuur een huis gebouwd kan worden.

Zure appel

Er is bij enkele fracties stilletjes ook hoop dat misschien plannen die al zijn goedgekeurd uiteindelijk niet door gaan. Het CDA stelde dat heel veel oude plannen nu prachtige nieuwe plannen tegenhouden. Maar volgens de wethouder zijn al die ‘oude’ plannen bijna in uitvoering. ‘Deze plannen waren er al, we moeten even door de zure appel heen bijten.’

Maar mochten er zo toch nog enkele woningen weer op de markt komen, dan kan de lijst van 20 wat haar betreft verder worden uitgebreid.