Topambtenaar Riedstra van ministerie Justitie en Veiligheid vertrekt

Appelscha - Secretaris-generaal Siebe Riedstra (64), de hoogste ambtenaar op het ministerie van Justitie en Veiligheid, stopt met zijn functie. Riedstra begon vier jaar geleden als secretaris-generaal en vertrekt uiterlijk 1 april volgend jaar. Hij maakt dan de overstap naar ABD Topconsult.

Daar wordt de Appelschaster eerst consultant en na de zomer directeur. ,,Het is tijd om de estafettestok over te geven aan een nieuwe secretaris-generaal'', aldus Riedstra. ,,Het ministerie heeft hiermee alle ruimte en tijd om mijn opvolger te vinden zodat hij óf zij ruim voor de formatie van een nieuw kabinet een vliegende start kan maken.''

Zijn besluit te vertrekken had hij al deze zomer genomen, schrijft De Telegraaf. Reden daarvoor zou ook zijn dat hij waarschijnlijk met pensioen zou moeten tijdens de volgende kabinetsformatie.

Riedstra meldde recent in een intern interview dat op zijn departement nog steeds een ‘probleem’ met het lekken van informatie bestaat. Toen hij aantrad was het een van zijn taken om schoon schip te maken op het door schandalen geplaagde ministerie. Riedstra kreeg de laatste tijd kritiek dat hij op cruciale momenten afwezig was. Zo was hij op safari in Botswana toen staatssecretaris Mark Harbers opstapte na ophef over het zogenoemde asieldossier.