'Slangenweg' door Fochteloërveen: binnen enkele maanden advies over oplossing

Fochteloo - Een werkgroep moet de komende maanden een oplossing vinden voor het dispuut over de Fochteloërveenweg. Op de weg in de gemeente Ooststellingwerf worden jaarlijks tientallen slangen doodgereden en komen kraanvogelkuikens in de knoei.

Deze week is tijdens een overleg tussen gemeente en beheerder tot het oprichten van een werkgroep besloten. De plaatselijke belangen van Ravenswoud en Fochteloo, boeren uit de buurt (verenigd in de LTO-afdeling ABO Ooststellingwerf) en aan- en omwonenden worden aan tafel gevraagd.

Op 1 maart moeten ,,koers en richting’’ duidelijk zijn, zegt CDA-wethouder Marcel Bos. ,,We ontkomen niet aan gesprekken met alle betrokken partijen over het gebruik en de functionaliteit van de weg.’’

Wat volgens boswachter Marjan Dunning van Natuurmonumenten wel duidelijk is, is dat niet alles bij het oude blijft op de rechte weg, die dwars door een kwetsbaar gebied loopt. Zij zegt dat ,,in beginsel is afgesproken dat de weg wordt omgevormd’’. Het voor maart geplande advies moet gebaseerd zijn op feiten in plaats van op emoties.

Tegen die tijd komen de slangen van het Fochteloërveen ook weer tevoorschijn na een maandenlange pauze op een vorstvrije plek. In verband met de kraanvogels was de weg dit voorjaar een tijdlang afgesloten.