Met gefilmde reportage: 'Pas als overal rails ligt, kan de trein rijden'

ELSLOO - Voor de aanleg van glasvezel in het buitengebied van Ooststellingwerf worden sleuven met een totale lengte van 360 kilometer aangelegd. In Elsloo zijn de werkzaamheden in volle gang.

Een enorme boor dringt langzaam de grond in langs het fietspad aan de Butenweg in Elsloo. Henk Eggengoor bedient vanuit de cabine op de enorme machine de draaiende boor. Zijn collega Jans Ottens loopt met meetapparatuur en kijkt hoe ver en hoe diep de boor vordert.

TEKST GAAT NA REPORTAGE VERDER

Boren onder bomen en kruispunten

Beiden werken voor Nerikinfra BV, een van de onderaannemers die de klus klaren in opdracht van hoofdaannemer Van Gelder Telecom. ‘We boren onder de bomen door en onder kruispunten waar asfalt ligt. De boor gaat 3 tot 3,5 meter diep’, legt boormeester Jans Ottens uit.

 Er wordt geboord met bentoniet, een in de natuur voorkomende kleisoort. De klei zorgt er voor dat de grond waar wordt geboord, open blijft.

In deze tunnel worden mantelbuizen getrokken. ‘Wat we nu doen, kunnen je beschouwen als het aanleggen van spoorrails. Pas als overal rails ligt, kan de trein rijden. Dat geldt ook voor de glasvezel’, aldus projectleider Alexander Heldoorn van Van Gelder Telecom.

In Donkerbroek, Makkinga en Haulerwijk zijn de sleuven reeds gemaakt en flexibele oranje buizen geplaatst. In een later stadium wordt de glasvezel door de buizen geblazen.

 Blazen

Pas als overal de buizen liggen, wordt de glasvezel er met lucht ingeblazen. Heldoorn: ‘Dan zweeft de kabel door de buis.’ Er wordt wekelijks ongeveer 25 kilometer sleuf gemaakt.

De aanleg van de Kabelnoord-glasvezel in Ooststellingwerf duurt naar verwachting tot juli 2020. Het betreft aansluitingen buiten de bebouwde kom. Deze week begint de aanleg ook in Weststellingwerf. Daar worden sleuven met een totale lengte van 380 kilometer gegraven of geboord.

Veel animo

In Ooststellingwerf bestaat veel animo voor de glasvlezel van Kabelnoord. Zo’n 80% van de bewoners in het buitengebied meldde zich aan bij Kabelnoord. Die score haalt Weststellingwerf met 63% lang niet. Dat heeft vooral te maken met de concurrentie van Glasvezel Buitenaf, de tweede partij die glasvezel aanlegt in de gemeente