Vermilion dreigt boete bij herhaling herrie in Noordwolde

Noordwolde - Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) legt Vermilion Energy een last onder dwangsom op vanwege de overlast bij de gaswinning aan de Jokweg bij Noordwolde. Volgens de toezichthouder heeft het Canadese gaswinningsbedrijf de geluidsnormen toch overschreden.

De boorlift die buizen oppakt en verplaatst veroorzaakte het afgelopen weekeinde regelmatig een geluid dat op een veel verspreid filmpje wel lijkt op een luchtalarm. Zanger Daniël Oostra is de maker van het filmpje. Hij kwam rond half drie ’s nacht terug van een optreden en filmde de in de verte liggende boortoren. Het lawaai was 200 meter verder op zijn erf aan de Oldeberkoperweg in Zandhuizen goed te horen. Zijn filmpje werd dankzij verspreiding via internet en diverse regionale en landelijke omroepen een hit. Het nachtelijke lawaai kreeg veel aandacht in de media.

Toch werd aanvankelijk door SodM gesteld dat het lawaai binnen de wettelijke normen van dertig decibel was gebleven. Blijkbaar niet dus. De last onder dwangsom is bedoeld om herhaling van het overtreden van de geluidsnorm te voorkomen. Bij herhaling moet het bedrijf een onbekend geldbedrag betalen. Tegen het opleggen van een last onder dwangsom kan bezwaar gemaakt worden. 

Op de gaswinlocatie aan de Jokweg beschikt het bedrijf over twee boorputten, waarvan er één in werking is. Vermilion wil via die boorput een nieuwe boring doen door een gesteentelaag en zo de gaswinning in het gasveld Weststellingwerf na veertien jaar hervatten. Daarnaast wil Vermilion via deze put het nieuwe gasveld Weststellingwerf-West in de richting van Boijl aanboren. Het winningsplan loopt tot 2038. Vereniging Milieudefensie denkt dat Vermilion tegen de regels een diepboring verricht in Noordwolde. Er is door hen een voorlopige voorziening aangevraagd bij de Rechtbank in Amsterdam.