Het Pauperparadijs keert terug in Veenhuizen als het publiek ‘ja’ zegt

Als er vóór 31 december 20.000 kaarten zijn verkocht, dan is de aangrijpende voorstelling Het Pauperparadijs komende zomer opnieuw te zien in Veenhuizen.

Regisseur Tom de Ket: ,,We krijgen veel reacties van mensen die het jammer vinden dat Het Pauperparadijs niet meer te zien is. Ze willen de voorstelling nogmaals willen zien of zijn nog niet in de gelegenheid geweest om te gaan. Het zou fantastisch zijn gehoor te kunnen geven aan hun verzoeken om de voorstelling terug te brengen, maar het moet wel kunnen.’’

Bij 20.000 verkochte kaarten kunnen regisseur De Ket en schrijfster Suzanna Jansen in januari aan de slag. Dan komen er in de zomer weer voorstellingen van Het Pauperparadijs.

Geen voorstelling, dan geld terug
Mensen kunnen gekochte kaarten later altijd wisselen voor een andere datum, zolang er plaatsen beschikbaar zijn. Mocht de voorstelling niet doorgaan, dan krijgt iedereen zijn geld terug. Bij 20.000 verkochte kaarten is het financiële risico voor stichting Het Pauperparadijs draagbaar. Daarna stopt de kaartverkoop uiteraard niet, want er staan vanaf 3 juni vijftig voorstellingen op de agenda.

Suzanna Jansen tekende in haar boek Het Pauperparadijs het intrigerende verhaal op van haar voorouders. Zij reisden, net als tienduizenden andere weeskinderen en paupers, in de 19e eeuw naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep uit op een onmenselijk drama.

In zes weken tijd ruim 40.000 bezoekers

De voorstelling naar de gelijknamige bestseller ging op 18 juni 2016 in première op de binnenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen, het voormalige Tweede Gesticht, en trok in zes weken tijd ruim 40.000 bezoekers. De tweede serie was een zomer later ook al snel uitverkocht. Toen de teller op ruim 90.000 bezoekers stond, verhuisde de voorstelling van buiten naar binnen; vijf weken lang speelde Het Pauperparadijs in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam.