Last of geen last van zonnepark Oldeberkoop

Oldeberkoop - Tegenstanders van het zonnepark ten noorden van bungalowpark Molenbosch in Oldeberkoop proberen met man en macht hun zaak bij de Raad van State op tafel te krijgen.

Woensdag stonden ze in hoger beroep bij de Raad van State. Ze leggen zich niet neer bij het oordeel van de rechtbank dat ze geen belanghebbende zijn, omdat ze te ver weg wonen, zei hun woordvoerder Frans Wuijts.

Zelf woont hij aan de andere kant van het dorp, maar zelfs op die afstand moet je kunnen ageren tegen een paar hectare glinsterende zonnepanelen midden in de natuur, vindt Wuijts.

De tegenstander die het meest dichtbij woont, op zo’n 85 meter, is een bewoner van een recreatiewoning op het Molenbosch. De rechtbank verklaarde hem niet-ontvankelijk omdat hij door zijn eigen laurierhaag geen zicht heeft op de zonnepanelen. Andere eigenaren van bungalows verzetten zich ook, maar wonen verder weg.

Volgens Wuijts zijn er honderd handtekeningen opgehaald tegen het zonnepark. Veel dorpsbewoners hebben ook getekend, zegt hij.

De Raad van State moet gaan onderzoeken of de bewoners terecht niet-ontvankelijk zijn verklaard. De hoogste bestuursrechter zal ook kijken of het klopt dat een van de beroepsschriften te laat is ingediend en daarom niet mee mocht doen.

Het zonnepark op een weiland van 4 hectare is een initiatief van J. ter Schuur die daarvoor de besloten vennootschap Zonnepark Molenbosch heeft opgericht. Over ongeveer zes weken wordt duidelijk of het er kan komen, of dat de Raad van State de bezwaren inhoudelijk gaat onderzoeken.

Lees ook LC+ | Verkiezingen 2018: De schaduwkant van de zon