Lichtjesavond in Appelscha beleeft lustrum

Appelscha - Op begraafplaats Oosterse Es in Appelscha is zaterdag 23 november de vijfde lichtjesavond van de Stichting Begraafplaatsen Appelscha.

Van 19.00 uur tot 20.00 uur kunnen nabestaanden hun dierbaren gedenken door een lichtje te plaatsen op het graf. Ook staat er een tafel waar dierbaren herdacht kunnen worden die niet op deze begraafplaats zijn begraven of bijgezet.

De lichtjesavond was een initiatief van Anke en Koen Groen, die beiden ook nu nog bij de organisatie betrokken zijn. Groen was destijds beheerder van de begraafplaats. De deelname was dat eerste jaar al overweldigend, zodat direct besloten werd er een jaarlijks terugkerende activiteit van te maken. Vorig jaar waren er 120 bezoekers.

Verbeteringen

‘Op verzoek van bezoekers van voorgaande jaren wordt er ook nu weer gelegenheid geboden om een bescheiden financiële bijdrage te leveren aan de organisatie van de avond’, zegt bestuursvoorzitter Jaap Bouma. ‘Het is helemaal niet verplicht, maar alle beetjes zijn welkom om de kosten te verlichten.’ Secretaris Wytske Winters: ‘In de loop der jaren zijn er verbeteringen toegepast. Vorig jaar was er al meer verlichting geplaatst, maar er was nog een gedeelte van de begraafplaats dat erg donker was. Daarom zijn er nu extra stormlantaarns aangeschaft. De lichten staan niet op de grond, maar hangen iets boven het maaiveld.’

Partytent

Ook heeft de stichting een partytent gekocht. Die wordt bij het baarhuisje gezet, direct na de ingang van de begraafplaats. In deze tent kunnen bezoekers napraten en ervaringen uitwisselen. Ook wordt er gezorgd voor achtergrondmuziek. Dit keer worden er geen gedichten gelezen; daarvoor bleek te weinig belangstelling te zijn. Hiervoor in de plaats krijgen bezoekers een herinneringskaartje dat wordt uitgereikt tegelijk met het kaarsje.

Naamgeving

Bouma: ‘Binnenkort krijgt de begraafplaats een naam: Oosterse Hof. De naam is bedacht door Wietze Werkman, bestuurslid van de stichting. Het naambord wordt in cortenstaal uitgesneden. Het bord komt naast de ingang. Ook willen we binnenkort een rondgang doen om de waardevolle monumenten op onze begraafplaats te inventariseren. Zo willen we aandacht hebben voor het funeraire erfgoed.’