Abel Darwinkel schrijft boek over Sinterklaas

Appelscha - Zul oes Sunterklaos wel kommen? Dat is de titel van het nieuwe boek van Abel Darwinkel uit Appelscha. Hij schreeft het boek samen met Henk Nijkeuter.

In het boek krijgt de lezer alles over de Drentse Sinterklaasgebruiken voorgeschoteld. Het boek begint met een inleiding waarin de historische context wordt beschreven van Sinterklaas. Naast het historisch deel bevat het boek verhalen, gedichten, liedjes en verklaringen van Drentse woorden. Want waarom is ‘mijter’ in het Drents niet ‘mieter’?

Vertelling

Tevens is integraal opgenomen een van de vroege vertellingen over de Goedheiligman: Sint Nikolaas-vertellingen voor de jeugd (1849) van Cornelis van Schaick uit Dwingeloo. Verder wordt in het boek aandacht besteed aan het allereerste bedankbriefje aan Sinterklaas uit de Drentse geschiedenis (1770).

Bladerboek

Darwinkel: ‘Kalenderfeesten en tradities veranderen door de jaren heen. Als iets duidelijk wordt uit dit boek is het wel dat dat in hoge mate geldt voor het Sinterklaasfeest.’

Het boek is rijk geïllustreerd en daardoor ook een bladerboek. Het is het ideale Sinterklaascadeau voor de lezer die meer wil weten over de (Drentse) Sinterklaastraditie.