Gevangenispersoneel Ter Apel en Veenhuizen 1 dag per week naar school in Stadskanaal

12 gevangenismedewerkers uit Ter Apel en 6 uit Veenhuizen gaan voortaan 1 dag per week naar Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. Ze volgen er de mbo 4-opleiding Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen.

Omdat er sprake is van een BBL-traject, waarbij de studenten veel ervaring opdoen op de werkplek, duurt de opleiding 1,5 in plaats van 3 jaar. De opleiding wordt afgesloten met een examen, waarna de deelnemers - bij voldoende resultaat- een mbo 4-diploma wacht.

Aansluiten op de praktijk

„Eerder boden we ook dergelijke opleidingen aan ons personeel aan, maar dan aan 1 of enkele collega’s en vaak ver van huis en met een summiere begeleiding”, zegt opleidingscoördinator Evert Idema van PI Ter Apel.

,,Deze samenwerking met Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal is voor beide partijen een geweldige ontwikkeling. Wij kunnen onze medewerkers dichtbij de werkplek onderwijs laten volgen en kunnen de opleiding, doordat onze medewerkers samen in 1 klas zitten, zoveel mogelijk laten aansluiten op de praktijk binnen de gevangenismuren. En Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal doet ervaring op met het opleiden van een nieuwe doelgroep.”

Succesvol afronden opleiding een voorwaarde

De klas met gevangenispersoneel volgt de lessen op de locatie Sportparklaan van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal. Tussen de reguliere studenten dus.

Idema: „De klas bestaat uit nieuwe collega’s die al wel zijn aangenomen, maar zich nog verder moeten bekwamen in het specifieke werk in een gevangenis. Het succesvol afronden van de opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen op mbo 4-niveau is een voorwaarde om bij ons aan het werk te kunnen blijven.”

„Daarnaast volgen oudere collega’s de opleiding. Toen zij vele jaren terug begonnen met werken, was een dergelijke opleiding niet verplicht. Omdat we het als werkgever belangrijk vinden dat onze werknemers zich blijven ontwikkelen, bieden we ook oudere collega’s de kans om deze opleiding te volgen.”