Frisgroen
Door Ingeborg Swart

Wintervoorraad

Het wilde niet lukken deze maand. Ik ben tig keer opnieuw begonnen met mijn column, om elke keer na een stukje weer af te haken.

Ik wilde iets schrijven over het klimaat, over hoe belangrijk dat is, over hoe de politiek beslissingen maakt en wij zelf ook ieder ons beetje moeten bijdragen. Over hoe de toekomst van ons mensen afhangt van de beslissingen die we nu maken. Maar eigenlijk is dat niet het doel van deze column. En eigenlijk is daar al zo veel over geschreven de afgelopen dagen, dat mijn bijdrage weinig extra zou doen. En eigenlijk, heel eerlijk, wil ik ook wel even over iets positiefs schrijven. Dus we gooien het over een andere boeg. De herfst!

In de herfst gebeurt er zo ontzettend veel in de natuur. Terwijl de bomen hun bladeren beginnen te verliezen, treffen dieren voorbereidingen voor de koude periode. Mijn paard is al weken druk aan het verharen, zodat ze straks met een lekkere bontjas de winter tegemoet kan. Reeën en andere grotere zoogdieren eten zich nu lekker vol om een reserve te hebben wanneer het eten schaars wordt. En knaagdieren, die leggen gewoon een voorraad aan, zodat ze straks altijd wat te eten hebben. Daar moeten ze nog flink voor doorwerken trouwens.

Zo houden de meeste knaagdieren er rekening mee dat een deel van hun voorraad verloren gaat of dat ze hem niet meer kunnen terugvinden. Ze moeten dus behoorlijk wat extra opslaan dan ze eigenlijk nodig hebben. Dat doen ze verspreid over verschillende plekken, om het risico op plunderaars en andere rampen te verkleinen. En dan maar slepen met al die nootjes, bessen, zaden enzovoort. Ik kwam laatst een aangeknaagde walnotendop tegen in de wei, op ruim vijftig meter afstand van de dichtstbijzijnde boom. Dat is toch best een afstand voor van die kleine pootjes, zeker met zulke bepakking. En dan moeten de beestjes ondertussen ook nog constant opletten of ze niet worden opgegeten.

Ik las laatst dat eekhoorns daar een slim trucje voor hebben. Die luisteren tijdens hun werk steeds naar het gekwetter van de vogels. Zolang dat normaal klinkt, hoeven ze minder vaak op te kijken om te checken op roofdieren. Dat scheelt toch weer behoorlijk wat tijd, gok ik zo. Maar een zware klus, dat blijft het zeker. Dan ben ik toch maar blij met de supermarkt waaruit ik mijn voorraadkast altijd weer kan bijvullen.

Weet jij welke bewaartechniek bij welk dier hoort?

  1. Hazelmuis
  2. Rode eekhoorn
  3. Aardmuis
  4. Bosmuis
  1. Bewaart slechts een paar noten per plek en vindt die door reuk weer terug.
  2. Maakt een grote voorraad in zijn hol, aangevuld met kleine putjes in de buurt daarvan.
  3. Legt geen voorraad aan, maar gaat in een lange winterslaap.
  4. Heeft soms een voorraad in zijn gangenstelsel, maar eet ’s winters ook bast, knollen en wortels.

 

 

 

 

Antwoorden: 1c; 2a; 3d; 4b