Advocaat: 'Milieuvergunning Prikkedam intrekken'

De bestaande milieuvergunningen voor het motorcircuit de Prikkedam in Makkinga hadden allang ingetrokken moeten worden.

Dat stelde advocaat C.R. Jansen dinsdag namens de familie Van Rossem bij de bestuursrechter in Groningen.

In de bestaande milieuvergunningen van gemeente en provincie wordt bepaald hoeveel er getraind en geracet mag worden op het circuit. Die geluidsvoorschriften worden niet nageleefd en de dwangsommen vormen volgens advocaat Jansen het bewijs.

Voor de gemeente telde vooral dat het intrekken van de milieuvergunning het zwaarste middel is en dat je eerst het handhavingstraject moet afwerken.

Lees ook | Gemeenteraad Ooststellingwerf wil Prikkedam behouden

Bestuursrechter Fred Bruinenberg constateerde wel dat dus iedere keer als er een geluidsmeting wordt gehouden er dus ook sprake is geweest van een overtreding. Roel van Rossem is er heilig van overtuigd dat de vereniging nu en ook in de toekomst niet aan de regels kan voldoen. ,,Het lukt de gemeente Ooststellingwerf al veertig jaar niet om het binnen de regelgeving te regelen.’’

Hoger en langer

Dat het bestaande geluidsscherm wordt vervangen door een nieuwe, dat hoger en langer wordt, is voor het echtpaar Van Rossem geen reden voor optimisme. De gemeente denkt wel dat het nieuwe scherm ‘geluidstechnisch’ voldoende is om te komen tot een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. De Van Rossems vochten ook de bouw van het bestaande geluidsscherm aan.

Of dat scherm wel of niet werkt is niet relevant, zo zei hun advocaat. De bouwvergunning is door eerdere uitspraken van rechters immers niet gebaseerd op een geldig bestemmingsplan. Volgens advocaat Marita Jansen van de motorsportvereniging is er dus omgekeerd daarom ook niet gebouwd in strijd met een bestemmingsplan. Uitspraak volgt binnen zes weken.