Van kortsluiting naar lichtgevende bokkenkop

Waskemeer - De nieuwe feestverlichting in Waskemeer is maandag feestelijk gepresenteerd. Zo’n vijftig kinderen van basisschool De Paadwizer verzamelden zich bij De Herberg. Na een korte inleiding van Plaatselijk Belang-voorzitter Gerbert ten Hoor werd er afgeteld tot de verlichting aan werd gezet.

Vervolgens trokken de kinderen het dorp in om met hun lampion Sint Maarten-liedjes te zingen en snoep te verzamelen. Elk jaar tijdens de feestdagen hangt er feestverlichting over de vaart. De oude verlichting was nodig aan vervanging toe. ‘De fittingen waren verrot. Dit zorgde voor kortsluiting, wat natuurlijk zeer gevaarlijk was voor de vrijwilligers die de verlichting ophangen en opruimen’, zegt Gerbert ten Hoor. ‘Die kapotte verlichting gebruikten we al drie jaar niet meer. De afgelopen jaren hing er kerstverlichting die we voor weinig geld op de kop hebben getikt.’

Dorpswapen

Fondsen en subsidiepotjes werden aangesproken om de benodigde 7000 euro voor nieuwe verlichting bij elkaar te krijgen. Ook enkele inwoners van Waskemeer droegen hun steentje bij. De nieuwe feestverlichting is gebaseerd op een ontwerp waarin een bokkenkop, een symbool uit het Waskemeerse dorpswapen, verwerkt is. ‘Deze verlichting zie je alleen in Waskemeer’, zegt Ten Hoor trots.

Verplaatsbaar

De verlichting bestaat uit een aluminium frame met een diameter van ongeveer vier meter. De installatie is mobiel, zodat deze in het hele dorp gebruikt kan worden. Ten Hoor: ‘Dat is wat we voor ogen hadden, verlichting die overal inzetbaar is. We kunnen deze bijvoorbeeld gebruiken tijdens de Beer van Waskemeer.’ De feestverlichting voldoet aan de nieuwste veiligheidseisen. Er wordt gebruik gemaakt van LED lichtslangen.