Jarig Crescendo viert jubileum met toneelclub

Makkinga - Crescendo Makkinga bestaat 100 jaar. In samenwerking met plaatstelijk toneelvereniging ’t Ontluikende Bloempje zorgde het jubileumconcert twee dagen voor een uitverkocht GrietenijHûs.

In juli 2018 ontstond het idee om gezamenlijk het jubileum van Crescendo te vieren, waarna Martijn Zwagerman aangaf de teksten wel te willen schrijven en het stuk te willen regisseren. Na vele maanden oefenen, waren beide verenigingen er klaar voor en ging zaterdagavond het programma in première.

Eerste repetitie

Crescendo opende de avond met een knallende binnenkomer waarna de presentatrice van de avond, Paolo di Macchinviola (Esther Veenstra), het woord nam. De eerste sketch van de toneelvereniging was de oprichting van Crescendo Makkinga in 1919. Op een komische manier werd de eerste repetitie nagespeeld. Crescendo speelde muziekstukken uit de afgelopen 100 jaar. Zo was er onder andere een nummer uit 1919, uit 1969 (viering van het 50-jarige jubileum) en uit 2019.

Anneke Dote (Martzen Bruining) presenteerde ‘Anekdotes met Anneke Dote’ waar de vrouwen van oud dirigenten aan het woord kwamen met ‘smeuïge anekdotes’.

Saxofoonsolo

Na deze hilarische talkshow was het de beurt aan de eerste gastsoliste van de avond, Sietske Trinks. Ze speelde een sopraansaxofoonsolo. Erg bijzonder, want Sietske is een oud-lid van Crescendo en geeft tegenwoordig de saxofoonleerlingen van Crescendo les.

Na deel 2 van ‘Anekdotes met Anneke Dote’ was het tijd voor een nummer uit 1944 (Crescendo bestond toen 25 jaar). ‘Lex’ werd gespeeld met solo’s voor Tjipke de Boer (bugel), Froukje van Duinen (trompet) en Saskia Puts (piano).

Na de pauze was er een solo voor Lammy Hoonstra (trompet) bij het nummer ‘Fly me to the Moon’. Een toepasselijk nummer uit 1969, het jaar van de maanlanding. Yvette Saint Laurent (Petra Stelma) was de host bij een modeshow waarbij alle oude uniformen van Crescendo nog eens de revue passeerden. Vervolgens was het de beurt aan de tweede gast soliste van de show, Gjilke Dros bekend van het openluchtspel Kattinga. Ze zong het nummer ‘Mag ik dan bij jou’ van Claudia de Breij.

Oud-leden

Enkele oud-leden van de drumband maakten hun opwachting na een bijzondere sketch. Ze speelden een mars. ‘Somebody to Love’ was het nummer waarmee Jan de Groot in maart Maestro van Makkinga werd. Crescendo speelde dit nummer ter ere van die gelegenheid nogmaals.

De gezamenlijke afsluiting was het nummer ‘Crescendo 100 jaar’ op de melodie van ‘Always look on the bright side of life’. Dat nummer werd gezongen door Gjilke en alle toneelspelers en Sietske maakte nog eens indruk met een altsaxofoonsolo.

Regisseur, tekstschrijver en alleskunner Martijn Zwagerman zei met een kwinkslag naar de tekst uit één van de sketches: ‘ik had nooit kunnen bevroeden dat het zo’n succes zou worden, het was werkelijk fantastisch’. Jan Donker, voorzitter van Crescendo Makkinga voegde eraan toe: ‘Het was een fantastisch weekend om nooit te vergeten, op naar de volgende 100 jaar.’

Jubilarissen

Zondag werden tijdens het jubileumconcert drie jubilarissen in het zonnetje gezet. Anneke Koopstra is 50 jaar lid van Crescendo, Hinne Bootsma is 40 jaar lid en Jantsje van der Zee is 40 jaar muzikant. Alle drie jubilarissen ontvingen naast lovende woorden van voorzitter Jan Donker hun insignes en oorkondes.

Koopstra begon 50 jaar geleden op de bugel. Daar speelt zij nog steeds zeer verdienstelijk op. Naast muzikant is Anneke ook al bijna 10 jaar bestuurslid van de vereniging.

Hinne Bootsma is al 40 jaar muzikant en speelt de grote bas. Bootsma speelt sinds 1979 in het orkest van Makkinga. Hij was ook enkele jaren voorzitter en het afgelopen jaar speelde hij een actieve rol in de jubileumcommissie.

Jantsje van der Zee is al 40 jaar muzikant. Zij begon bij de fanfare in Ureterp en speelt sinds 2008 bij Crescendo. Ze zorgde voor meer muzikaal talent: haar zoon en een dochter spelen ook bij Crescendo. Van der Zee is verder zeer actief in de Muziekfederatie Ooststellingwerf waar ze namens Crescendo een bestuurstaak heeft.

Voor alle drie jubilarissen geldt dat ze allemaal nog een actieve rol hebben bij de vereniging en ook meehelpen bij allerlei acties die vandaag de dag door de vereniging worden gehouden.