Potje basketbal in rolstoel valt leerlingen niet mee

Elsloo - Een partijtje basketballen in een rolstoel is nog niet zo gemakkelijk, dat hebben de leerlingen van groep 7 en 8 van de meester K.J.Dijkstraschool in Elsloo ervaren.

Gastdocent Gerard Bergsma was op school om het project (S)Cool on Wheels op school uit te leggen. ‘Het was super interessant om zijn levensverhaal te horen en om te ervaren hoe het is om in een rolstoel te basketballen’, zegt één van de leerlingen. ‘Je leert en ervaart wat leven en sporten met een beperking inhoudt’, vertelt een andere leerling na het praktijkgedeelte.

Theorie en praktijk

Bergsma uit Oosterwolde (een sporter met een beperking) en Joost Gutsman van Sport Fryslân verzorgden voor het project (S)Cool on Wheels eerst een theorieles en aansluitend een praktijkles. (S)Cool on Wheels is een landelijk actief en dynamisch voorlichtingsproject van het Fonds Gehandicaptensport. Sport Fryslân coördineert het project in de provincie.

Leven en sporten met beperking

In het theoriegedeelte vertelde Martin Bergsma wat een handicap is, hoe je er mee omgaat in het dagelijks leven en wat voor sporten mensen met een handicap kunnen doen. ‘De jeugd krijgt op deze manier gelijk een goed beeld over het feit dat leven en sporten met een beperking van groot belang is’, laat Bergsma weten.

Rolstoel

In het praktijkgedeelte in het gymlokaal lag de nadruk op sporten met een handicap waarbij de kinderen zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten. De twee hadden voor alle leerlingen een rolstoel meegenomen. Na de warming up liet Bergsma aan de hand van tal van vaardigheden vervolgens de leerlingen ervaren hoe het is om te sporten in een rolstoel. Daarna volgde een potje rolstoelbasketbal.