Nieuwe lichtmast in Langedijke draait op accu

Langedijke - Op verzoek van Plaatselijk Belang Langedijke laat de gemeente een extra LED lichtpunt langs De Boekhorst tussen Oosterwolde en Langedijke plaatsen.

Met het aanbrengen van de lichtmast is op het gehele traject oriëntatieverlichting aanwezig. Deze LED verlichting moet er voor zorgen dat het comfort en de veiligheid van met name fietsers wordt verhoogd. De lichtmast is aan de bovenzijde voorzien van een zonnepaneel en is geheel zelfvoorzienend.

Richtpunt voor weggebruiker

In 2017 zijn al drie extra lichtpunten geplaatst langs de Boekhorst. Extra licht is gewenst nu de basisschool in Langedijke gesloten is en de kinderen deze route naar Oosterwolde intensiever gebruiken. Plaatselijk Belang mist alleen op het eerste stuk vanaf de afslag vanaf de N351 bij de nieuwe ovonde een oriëntatiepunt. Met het aanbrengen van de extra lichtmast is op het gehele traject oriëntatieverlichting aanwezig. Hierdoor heeft de weggebruiker continu een richtpunt. Hierdoor verbetert de verkeersveiligheid. De beoogde locatie is akkoord bevonden door naaste bewoners.

Armatuur

De lichtmast is aan de bovenzijde van het armatuur voorzien van een zonnepaneel. Daarnaast is een accu ingebouwd die overdag geladen wordt. Het armatuur brandt alleen als het donker is. Het armatuur schakelt terug naar 10% van zijn vermogen als er geen beweging in de buurt is. Op het moment dat er wel beweging is, schakelt het armatuur twee á drie minuten op, naar 100% van zijn vermogen. De gemeente doet zo ervaring op met het toepassen van duurzame zelfvoorzienende lichtmasten. Zij hoopt hier in de toekomst haar voordeel mee te doen.

Kortste dagen

Uit bevindingen op andere locaties buiten Ooststellingwerf bleek dat de verlichting tijdens de kortste dagen rond kerst niet de gehele nacht blijft branden. De accu is dan leeg voordat de zon opkomt. De praktijk is dat dit een gering aantal dagen per jaar gebeurt. Op deze dagen ontbreekt het oriëntatiepunt in de ochtend. De mast kost 2100 euro.