Zaak tegen zussen van veroordeelde 'sekstoerist' uit Makkinga vertraagd

In het verwerken van tapgesprekken in de zaak tegen twee zussen die de strafzaak van hun broer in Nepal mogelijk beïnvloed hebben, zijn grove fouten gemaakt. Dat oordeelde de rechtbank in Zwolle dinsdag.

Om die reden is het strafproces tegen de zussen van 78 en 80 jaar, nu vertraagd. Hun advocaten constateerden dat de politie andere dingen opschreef dan in de tapgesprekken te horen is. Woorden werden toegevoegd of weggelaten zodat een ander beeld van die gesprekken ontstaat, vonden ze.

Mogelijk cruciale rol

En de rechtbank is het met ze eens. ,,We zijn geschrokken van de punten die u aanstipt’‘, aldus de voorzitter. De rechters hebben enkele tapgesprekken zelf ook beluisterd. Ze constateerden verschillen die de advocaten aangaven en die ontlastend voor de zussen zijn. Maar de rechters hoorden ook dingen die mogelijk belastend voor de twee verdachten zijn. De rechters willen nu dat de politie de taps woordelijk uitwerkt. Dat omdat de tapgesprekken in deze zaak een mogelijk cruciale rol spelen.

Lees ook | Zeven jaar Nepalese cel voor sekstoerist (66) uit Makkinga

De twee zussen van de veroordeelde gingen in juli vorig jaar naar Nepal nadat hun broer daar was aangehouden op verdenking van misbruik van twee minderjarige jongens. De man, voormalig kinderpsychiater in Makkinga, kreeg eind vorig jaar 7 jaar cel opgelegd. Volgens het OM wilden de zussen de twee slachtoffers of hun vader omkopen. Voor 20.000 en mogelijk later nog eens 35.000 dollar moesten de twee jongetjes hun verklaring wijzigen.

Op punt te vertrekken

Een van beide zussen werd opgepakt toen ze op het punt stond opnieuw naar Nepal te reizen. Volgens advocaat Bob Kaarls, die haar bijstaat, is helemaal niet bekend of de twee jongens die de zussen bezocht hebben, de slachtoffers zijn. Zij hoorden juist van deze twee jongens dat er niets gebeurd zou zijn in het hotel toen hun broer werd opgepakt.

De Nepalese politie bracht destijds naar buiten dat de Makkingaster op heterdaad was betrapt. In de tapverslagen is onder meer te lezen dat de zussen wilden dat de verklaring van de twee gewijzigd werd. Maar in de audiobestanden is dat helemaal niet te horen, aldus Kaarls. ,,Een zeer kwalijke zaak'', zei hij. Wel is duidelijk dat de zussen geld aan het inzamelen waren. Dat was ter ondersteuning van hun broer, zei hij.

Het is niet duidelijk wanneer de zaak weer op de rol komt. Omdat de twee zussen verdachte zijn, durven ze ook niet naar Nepal om hun broer op te zoeken. Volgens Kaarls maakt de ‘sekstoerist’ het daar naar omstandigheden goed. Hij is in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling.

Lees ook | Zussen veroordeelde sekstoerist (67) uit Makkinga vervolgd voor omkoping Nepalese slachtoffer