Mercurius schuift voor zon langs

De planeet Mercurius beweegt op maandag 11 november voor de zon langs. Dat is met het blote oog niet waarneembaar, maar met telescopen voorzien van een speciaal zonnefilter is het verschijnsel wel te zien.

De planeet draait elke 88 dagen één keer om de zon heen. De omloop is als volgt: als de planeet op een bepaald moment vanaf de aarde links van de zon te zien is, dan is hij 44 dagen later rechts van de zon zichtbaar. Na 22 dagen beweegt Mercurius vóór de zon langs en 66 dagen later verschuilt hij zich juist achter de zon.

Omdat de banen van de planeten onderling enigszins gekanteld zijn, lijkt Mercurius soms onder of juist boven de zon langs te bewegen.

Alleen als de zon, Mercurius en de aarde op één lijn staan is een zeldzame planeetovergang zichtbaar. Dat gebeurde voor het laatst in 2016, maar de eerstvolgende keer is pas in 2032.

Mercurius is vanaf de aarde maar een kleine zwarte stip en de zon is te fel om met het blote oog te zien, zodat er speciale apparatuur nodig is om de Mercuriusovergang de zien. Het Observeum van de sterrenwacht in Burgum heeft de apparatuur om het verschijnsel te kunnen zien en is tijdens de overgang open voor bezoekers. Bij veel bewolking zal in het Observeum verteld worden wat er precies gebeurt.

De Mercuriusovergang is maandag vanaf ongeveer half twee ‘s middags tot zonsondergang te volgen.