Ook november wordt nat

Aangeboden door: The Bagstore

De eerste zes dagen is het betrokken en valt er neerslag. De week daarop is er wind en vallen er buien. Vanaf de 14de is het kil en opklarend. In de periode 21-24 is het onbestendig. De laatste zes dagen van de maand wordt het kouder en veranderlijk. Enkhuizer almanak voorspelt jaarlijks van maand tot maand wat voor weer het wordt.

Een natte november maand dus. Volgens weerman Paulusma zou de winter dit jaar wel eens vroeg kunnen beginnen en krijgen we in november al te maken met koude dagen. En dat klopt aardig met wat de almanak een jaar geleden al schreef dus. 

De eerste officiële vorst staat dit jaar overigens al in oktober geboekt. In de nacht van 30 op 31 oktober koelde het in De Bilt af naar -0,5 graden. Daarmee was de eerste officiële vorstdag een feit. Het kouds was het die nacht in Lelystad met -2,6 graden. Aan de grond was het nog veel kouder met in Heino zelfs -6,4 graden. Normaal gesproken daalt de temperatuur pas in november tot onder het vriespunt. 

Lijkt het winterweer in november in te zetten, december start dan weer rommelig en nevelig. Toch lijkt het een ouderwetse sinterklaas te worden want vanaf 5 december is het wel weer koud en echt winterweer. Pakjesavond kan dus gevierd met warme chocolademelk. De cadeautjes kun je aanpassen in sjaals en mutsen of een Cowboysbag in bijvoorbeeld een mooie warme cognackleur. Hoewel de cognac zelf ook niet verkeerd is voor de rest van december want tussen 12 en 19 december is het helder met dus kans op (nacht)vorst. Voor de kerstcadeautjes zijn paraplu’s, laarzen en een Rains rugzak of Kipling tas een betere optie. Vanaf net voor kerst tot aan het einde van dit jaar is het namelijk veranderlijk, guur en buiig. Geen witte kerst dus. 

Historie

Het weer is misschien wel het meest besproken onderwerp. Of het nu gaat om regen, zon of een aankomende storm. We willen weten wat voor weer het wordt. Maar we blikken ook graag terug en vergelijken. Zo was de winter van 1890-1891 de winter die het langste geduurd heeft met een vorstperiode van zo’n 60 dagen. De gemiddelde wintertemperatuur in 1962-1963 was -3 graden Celsius en de laagste temperatuur in Nederland ooit was -27,4 graden Celsius. Deze extreme kou werd geregistreerd op 27 januari 1942 in Gelderland. 

Vinden wij Nederland nat en guur, echt veel regen viel er in Cherrapunja in India in de periode tussen 1 augustus 1860 tot 31 juli 1861. Met maar liefst 26.461 mm is dit het absolute record. Hou je niet van regen dan is de Atamacawoestijn in Chili misschien een optie voor je. Jaarlijks valt daar maar 0.08 mm, dit is net zoveel als een enkele bui per hele eeuw. Nog zo’n weetje is het feit dat in Chilaos (Indische Oceaan) de grootste hoeveelheid neerslag binnen 24 uur werd gemeten. Hier viel van 15 tot 16 maar 1952 maar liefst 1870 mm neerslag.

En begin jij al te rillen als Piet begint over de kou en vorst die er aan zitten te komen. Weet dan dat het weerstation van Wostok  op Antartica op 21 juli 1983 een temperatuur aangaf van -89,2 graden Celsius.