Regen teistert slipjacht rond Zorgvlied en Elsloo

Elsloo/Zorgvlied - De deelnemers aan de eerste slipjacht van dit seizoen van de Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging (KNJV) waren niet te benijden.

Toeschouwers trotseerden bij hotel Villa Nova in Zorgvlied met paraplus de regen of volgden het geheel in auto’s. Zowel de kleine veertig ruiters en amazones op de paarden als de groep foxhounds en hun begeleiding kregen het zwaar te verduren. Drie kwartier na de start klaarde de lucht enigszins op. Ondanks de regen had de groep van zo’n kleine twintig honden geen moeite het getrokken spoor (de slip) te volgen.

Engelse vossenjacht

De slipjacht is in feite een nabootsing van de oorspronkelijke Engelse vossenjacht waarbij een groep honden (deze middag een meute van een kleine twintig goed getrainde Foxhounds) het getrokken spoor van vossengeur (de slip) volgt. De groep ruiters en amazones van de jachtvereniging proberen in het veld de honden op de voet te volgen (de jacht).

Afwijken van traject

De route van drie runs, zo’n drie keer zeven kilometer, ging hoofdzakelijk door de omgeving van Elsloo. Enkele leden van de KNJV zorgden in samenwerking met een plaatselijk comité voor de organisatie. Door de medewerking van landeigenaren kon er een gevarieerde route gemaakt worden. ‘Her en der moest er enigszins van het vaste tracé van andere jaren afgeweken worden, maar dat had allemaal te maken met hetgeen er op de landerijen wordt verbouwd’, liet de organisatie weten.

Schnaps

Bij de start werd zittend te paard officieel een toespraakje gehouden en een ‘schnaps’ op de goede afloop gedronken. Veelal hadden de deelnemers over hun traditionele kledij regenkleding aangetrokken. De route liep van start- en finishplaats Villa Nova naar de Elsloo’se dreven: van Zorgvlied via de Monden tot de Kloosterweg, van de Hoofdweg tot de Donkereweg, via de Bûtenweg tot de Koedijk in Tronde om vervolgens via de Donkereweg naar Elsloo Zuid te gaan, waarna het weer richting hotel Villa Nova in Zorgvlied ging.

Koeienpens

Aan het eind van de slipjacht was de ‘kill’. Daar kreeg de hondenmeute een koeienpens als beloning voor de gevangen ‘prooi’. De hunstman en zijn assistenten kenden geen probleem de meute in het gareel te houden.