Wethouder wil meer postcoderoosprojecten

Haule – Het eerste Ooststellingwerfse postcoderoosproject is woensdagmiddag in Haule officieel geopend door wethouder Fimke Hijlkema. ’Vormgegeven door onze eigen Energiecoöperatie de Eendracht, voor en door onze inwoners. Een prachtig resultaat.’

De postcoderoosregeling vloeit voort uit het Energieakkoord 2013. Het is bedoeld om de opwekking van lokale en duurzame energie te stimuleren. Lokale bewoners krijgen de mogelijkheid gezamenlijk - in een coöperatie of vereniging van eigenaren - te investeren in duurzame energie. In ruil krijgen de deelnemers een korting op de energienota. Het doel van de Energiecoöperatie de Eendracht Ooststellingwerf is om zoveel mogelijk duurzame energie, lokaal op te wekken; door leden of samen.

‘Een prachtig participatieproces’

Hijlkema meldde dat er de nodige hobbels genomen moesten worden om in Haule zover te komen. Zeventien huishoudens profiteren van de ongeveer 200 panelen op de schuur bij familie Van Vilsteren. ‘Maar u heeft met zijn allen doorgezet en dat is een groot compliment waard. Zonnepanelen op een dak (voorkeur boven op grond), veel deelnemers uit de directe omgeving (postcodegebied); een prachtig participatieproces.’ Het past ook volgens haar prima in het beleid van de gemeente Ooststellingwerf. De gemeente zet stevig in op in duurzaamheid: afval, biobased economy, biodiversiteit en energie.

Hijlkema: ‘De eerste zonnepaneelvelden werden in Ooststellingwerf een aantal jaren geleden aangelegd, voordat ik wethouder was, op woningbouwlocaties.’ De lijst met voorwaarden was klein, maar gaande de jaren kwam het gemeentebestuur er achter dat het niet ideaal is als er geen goede voorwaarden worden gesteld. Dus eerst een gesprek met de netbeheerder Liander om te bekijken of er überhaupt wel stroom geleverd kan worden, daarna gesprekken met omwonenden en het instellen van een gebiedsfonds.

Tweede project is in Makkinga

‘Dit alles is al een verbetering van de oude situatie, maar het mooist is natuurlijk een project zoals waar we hiervoor vandaag bij elkaar zijn. Op naar de volgende postcoderoosprojecten.’ De energiecoöperatie heeft zich namelijk als doel gesteld om meerdere collectieve zonnedaken te realiseren. Inwoners van Makkinga en omgeving krijgen de gelegenheid om duurzame energie op te wekken met 168 zonnepanelen op het dak van Arie den Blanken aan de Veneburen. Ook in Ravenswoud zijn plannen.