Definitief einde jeugdgevangenis in Veenhuizen

Oosterwolde – De brandbrief van burgemeesters heeft geen effect gehad. Het doek is definitief gevallen voor de jeugdgevangenis in Veenhuizen. De Tweede Kamer heeft dinsdag besloten de jeugdbajes niet open te houden. De jeugdgevangenis moet 1 januari 2021 sluiten.

De sluiting van de enige jeugdgevangenis in het Noorden betekent dat honderd personeelsleden hun baan verliezen. Ze zijn in dienst bij de Groningse Stichting Elker. Het gebouw met 90 cellen en de onderwijs- en sportafdelingen komen leeg te staan. Er zijn nu ook maar 44 cellen bezet. Jonge criminelen, hun ouders, hulpverleners en advocaten zullen langer moeten reizen. De dichtstbijzijnde jeugdgevangenissen staan in 2021 in Lelystad en Nijmegen.

Moties over personeel

De Tweede Kamer nam dinsdag wel een aantal moties aan om personeel in Veenhuizen te begeleiden naar een andere baan. Een klein deel kan terecht in de kleinschalige voorziening voor jonge delinquenten die minister Sander Dekker in het Noorden wil. Dat gaat dan om 16 bedden. Of die wel in Veenhuizen komen is nog niet bekend.

Directeur Harry Dijkstra van de jeugdgevangenis van Elker in Veenhuizen zegt dat er gesprekken met Justitie gaande zijn over het herplaatsen van personeel. ,,Zo kijken we of ons bewakingspersoneel bij de twee andere gevangenissen in Veenhuizen ondergebracht kan worden.” In Norgerhaven en Esserheem zijn volwassen gedetineerden geplaatst.

Nieuwe bestemming jeugdgevangenis bepleit

De Tweede Kamer nam ook een motie aan van Stieneke de Graaf (ChristenUnie) om voor het eind van het jaar een nieuwe bestemming te zoeken voor de te sluiten jeugdgevangenis in Veenhuizen. Minister Dekker gaat daarvoor in overleg met de gemeente Noordenveld en de provincie.

Een voor de hand liggende optie is om in de jeugdbajes tijdelijk volwassen gevangenen op te vangen. Norgerhaven en Esserheem worden de komende jaren verbouwd en de gedetineerden zullen tijdelijke elders onder gebracht moeten worden. De jeugdgevangenis ligt pal naast Norgerhaven.

Minister Dekker sluit de jeugdgevangenis in Veenhuizen, samen met die in Limburgse Cadier en Keer, vanwege een fors overschot van jeugdcellen. Van de 753 plaatsen zijn er volgens de minister in 2024 nog 358 nodig.